Mykolajiv je šest dní bez vody. Lidé ji berou z podzemních vodovodů, přiblížil Kaizr

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr z Mykolajiva.

Reportér Patrik Kaizr z Mikolajiva

Protiletecké sirény se v noci na pondělí rozezněly v řadě měst na jihu Ukrajiny včetně Mykolajiva. Ten leží jen necelých 20 kilometrů od frontové linie. Na místě je i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který přiblížil, jak se ve městě lidem žije.

Obyvatele Mykolajivu sužuje především nedostatek pitné vody. „Už šest dní je město bez vody. Při bojích o Cherson ruská vojska pravděpodobně vyhodila do povětří vodovod, který Mykolajiv zásobuje pitnou vodou,“ přiblížil.

Lidé se se situací vyrovnávají, jak mohou. „Nabírají vodu z podzemních vodovodů, které zde jsou od 19. století. Tuto vodu si musí převařovat, aby jim nebylo zle,“ pokračoval.

„Čtyřčlenná rodina si například pro vodu musí jezdit každý den, jiná dvoučlenná rodina pak obden. V pondělí by však do Mykolajivu měly poprvé přijet cisterny s pitnou vodou. Viděli jsme je po cestě z Oděsy. Situace by se proto měla zlepšit,“ pokračoval Kaizr.

Shánění vody se stává pravidelnou rutinou. Doslova každý druhý nese plastovou láhev a hledá. Stejně jako osmdesátiletá Jelena Andrejevna. Den co den se s pětilitrovou láhví vydá do města. Víc neunese a těžce nemocný manžel už jí nepomůže.

Balenou vodu sice v obchodě koupí, jenže litr stojí kolem 12 korun. Což je pro místní nesmírně drahé. Proto si pro ni raději chodí do řeky, která protéká městem. „Nyní jen místní doufají, že se situace se zásobováním bude zlepšovat,“ podotkl.

Dodal, že se lidé při natáčení bojí. Zejména toho, aby se nestali terčem ruského útoku. Ví, o čem mluví. Ruské rakety dopadly na město naposled před dvěma dny. Jednalo se o zakázanou kazetovou munici, která zabila pět lidi.

Tagy: