Hustý dým a následná zkáza. Podívejte se na záběry potápějícího se křižníku Moskva

Ruský křižník Moskva v akci

Na sociálních sítích začínají kolovat záběry potápějícího se ruského křižníku Moskva. Vlajková loď ruské Černomořské flotily šla ke dnu minulý týden ve čtvrtek, podle posledních informací zahynulo na palubě nejméně 40 ruských vojáků. Ukrajinci tvrdí, že před potopením legendární plavidlo zasáhli.

Kyjev uvádí, že křižník Moskva minulý týden zasáhly dvě ukrajinské střely, loď šla poté ke dnu a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka zřejmě utopila. Ruské ministerstvo obrany pouze připustilo, že v důsledku požáru na křižníku explodovala munice. Uvedlo, že „celá posádka“ byla evakuována.

Loď se podle Moskvy potopila až později, a to v důsledku špatného počasí, když byla poškozená vlečena do přístavu. V sobotu ruské ministerstvo obrany zveřejnilo videozáznam z přehlídky v Sevastopolu, na kterém byli podle něj námořníci z potopené lodi.

Podle ruského nezávislého listu Novaja Gazeta Europe ale zahynulo na 40 ruských vojáků a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění. Novináři o tom informovali s odvoláním na matku jednoho z námořníků. Ruské úřady ovšem žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že všech přibližně 500 členů posádky je naživu.

Dlouho se čekalo na záběry, které ukazují, jak šel křižník ke dnu. Ty se objevily v pondělí dopoledne a ihned se staly hitem internetu.

Podle ruských médií byl křižník Moskva sestaven v sovětské éře na Ukrajině a do služby vstoupil počátkem 80. let minulého století. Moskva toto plavidlo dříve nasadila v konfliktu v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v zemi námořní podporu.

„Potopení křižníku je těžká ztráta z bojového i symbolického pohledu. I nejelitnější části ruského vojska jsou totiž zranitelné a boří se mýtus o chrabré a neporazitelné ruské armádě,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Šír.

Tagy: