Mynářova cesta do Kataru? Prapodivných věcí z Hradu se dozvídáme čím dál víc, řekl Kupka

Kancléř Vratislav Mynář

PARTIE Terezie Tománkové 3.4.2022

Prapodivných věcí z Hradu se dozvídáme čím dál víc, kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS cestu vedoucího kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře do Kataru ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že nechápe, co to mělo znamenat. V květnu tam plánuje sám oficiálně odjet spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a šéfem resortu obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN), aby navázali obchodní vztahy.

„Nevím, co cesta měla znamenat. O Mynářovi nevěděl nikdo ani na ministerstvu zahraničí. Je to další z prapodivných kroků Hradu, kterých se dozvídáme čím dál tím víc. Možná chtěl Mynář přinést Hradu nějaké body, ale takto se to nedělá,“ kritizoval cestu do Kataru Kupka s tím, že za zahraniční politiku je zodpovědná vláda.

Zároveň dodal, že on sám plánuje jet v květnu se Stanjurou a Síkelou do Kataru, kde chtějí navázat obchodní vztahy. Mimo jiné by tam mohli jednat i o dodávkách plynu, který by částečně mohl nahradit plyn z Ruska.

Co Mynář dělal v Kataru, nechápal ani místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. „Za naší vlády informovanost existovala. Pro mě je důležitější, že Česko jede vyjednávat do Kataru,“ podotkl v Partii.

Politici tak reagovali na to, že Mynář minulý týden ve středu navštívil Katar. „Účelem cesty bylo předání osobního pozvání prezidenta republiky pro emíra státu Katar, šajcha Tamima bin Hamada Sáního,“ vysvětloval cestu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

O Mynářově programu ale podle Radiožurnálu předem nevědělo ministerstvo zahraničí ani vláda, která je za zahraniční politiku země odpovědná.

Tagy: