Kupka k Havlíčkovi: Za váš návrh bychom vyhodili 3 miliardy. Na Putinovu hru nepřistoupíme

Martin Kupka

PARTIE Terezie Tománkové 3.4.2022

Za váš návrh bychom vyhodili 3 miliardy, vmetl v neděli v pořadu Partie Terezie Tománková televize CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS) místopředsedovi Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Karlu Havlíčkovi. Zároveň dodal, že evropské státy na hru ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně dodávek plynu nepřistoupí. Pokud by ale plyn z Ruska téct přestal, lidem by podle Kupky dodávky omezené být neměly.

„Kdybychom před měsícem opravdu 200 milionů kubíků plynu nakoupili, jak jste navrhoval, tak bychom proti současným cenám vyhodili 3 miliardy korun,“ vmetl v Partii Kupka Havlíčkovi.

Ten připomněl, že když bylo v českých zásobnících 15 procent plynu, vláda nákup strategických zásob smetla ze stolu. „Teď máme 11 procent. Kdyby Putin v pátek opravdu vypnul plyn, máme zásoby na 20 až 25 dnů,“ varoval bývalý ministr obchodu a průmyslu.

Reagoval tak na to, že ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého odběratelé z takzvaných nepřátelských zemí musí za ruský plyn platit v rublech, jinak jim hrozí zastavení dodávek. V pátek ale Rusko oznámilo, že dodávky plynu do Evropy nezastaví, protože platby za plyn dodaný po 1. dubnu mají být realizované až koncem dubna nebo začátkem května.

Havlíček dodal, že vládě vyčítá, že nekývla na jeho návrh. „V zásobnících je prostor pro 2,9 miliardy kubíků plynu. Nemusíme to naplnit celé. Co bychom říkali na to, kdyby plyn opravdu došel? Že by to bylo drahé?“ kroutil hlavou.

„Když Putin plyn zastaví, půjdou ceny nahoru. Stát nemůže takhle hazardovat a spekulovat, zda vydělá o miliardu méně nebo více. Mohli jste způsobit, že školy a zdravotnická zařízení budou bez plynu,“ zdůraznil místopředseda Sněmovny.

Nesmíme být rukojmí Putina

Kupka ale uvedl, že vláda spolu s evropskými zeměmi hledá cestu k energetické nezávislosti. „Vláda plyn nenakoupila, protože by to znamenalo významné riziko prodražení kontraktu. Jak bychom dnes zdůvodňovali výpadek tří miliard korun úplně zbytečně?“ upozornil.

Ministr také ujistil, že pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, domácnosti jsou až v poslední řadě opatření ke snížení spotřeby této suroviny. Lidem by dodávky omezené být neměly.

Podle Kupky evropské státy na hru Vladimira Putina nepřistoupí a nesmí být jeho rukojmí. „Diskutuje se na evropské úrovni, jak posílit zákonnou povinnost na předzásobení plynem. Pokud to budeme chtít po obchodnících, možná budou nakupovat dráž. Státy musí říct, že propad marží budou hradit,“ uvedl s tím, že státy řeší to, jak přestat být na Rusku závislými.

Tagy: