Do Evropy vtrhne zima. V Česku bude mrznout, jinde napadnou desítky centimetrů sněhu

Víkend bude v Česku chladný. (Ilustrační foto)

Předpověď počasí 28. 2. 2024

Vyšším teplotám, které v posledních dnech panovaly v Česku, bude brzy konec. Podle předpovědi meteorologů by totiž v noci na čtvrtek teploměr mohl ukázat až dva stupně pod nulu. Mrazivé počasí přitom sevře velkou část Evropy. Obzvláště zřetelně to má být například ve Velké Británii, kde by mohlo každou hodinu napadnout až deset centimetrů sněhu.

Po teplotách, které v Česku v posledních dnech přesahovaly i 17 stupňů, dojde k ochlazení. Již v noci na čtvrtek klesnou teploty v Česku na 6 až 2 °C, zejména v severozápadní polovině Čech až na -2 °C, předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek přes den pak teploty dosáhnou 7 až 12 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začala Matějská pouť, v Praze se rozjely kolotoče. Na atrakcích se držela hodina ticha

Teploty v Evropě by přitom měly klesat i nadále. V prvním březnovém týdnu by se podle populárního norského meteorologického webu Yr.no měly z 15 °C postupně snížit až k 6 °C. Teploty mezi 6 až 8 stupni odhaduje také dlouhodobý výhled ČHMÚ.

Tuhé mrazy udeří v Británii

Zima se žene také na Velkou Británii. „Očekává se, že teploty v následujících dnech klesnou, a protože se teplý vzduch setká se studeným, bude do konce týdne sněžit. Podle meteorologů se v Cumbrii, Skotských hranicích a dalších částech jihozápadního Skotska očekává od 18. hodiny až 10 cm sněhu každou hodinu. Sněžit však bude v celé Velké Británii,“ uvedl britský web The Mirror.

Podle meteorologů z Met Office Británie pravděpodobně zažije nejvlhčí únor v historii – jen za první čtvrtletí spadlo více než 120 mm srážek. Očekávají se navíc další deště a v platnosti je varování před povodněmi. „Meteorologický úřad sdělil, že od 1. do 24. února spadlo na celém území Spojeného království v průměru 123 mm srážek. To je o 128 procent více, než je únorový průměr, a o 172 procent více než je únorový průměr srážek v Anglii,“ píše The Mirror.

Tagy: