Ukrajina přišla o šest elitních pilotů. Nepřežili zřícení vrtulníků na Donbase

Trosky zničeného ruského vrtulníku v Hostomelu, 8. července 2022

Pohřeb Jevgenije Prigožina

Rusové v Bachmutu jsou v pasti a nemohou opustit město, tvrdí ukrajinská náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Letiště u Pskova na západě Ruska napadly drony, svědci hlásí výbuchy a požár. V Doněcké oblasti se v úterý zřítily dva armádní vrtulníky, přičemž zahynulo šest ukrajinských pilotů, informovala ve středu média.

„V bachmutském směru dosahujeme dobrého pokroku. To je vlastně to, co nepřítele nejvíce znepokojuje. Proto se snaží přepnout a odklonit naše úsilí do jiných oblastí. Nepřítel je v Bachmutu v pasti, protože nemůže opustit město a volně se pohybovat,“ řekla náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Hanna Maljarová podle agentury Unian.

V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se v úterý zřítily dva armádní vrtulníky, přičemž zahynulo šest ukrajinských pilotů. Ve středu večer o tom informovala agentura Unian. Piloti měli podle zpráv v médiích hodnost důstojníků a zemřeli při plnění „bojového úkolu“. Příčina neštěstí zatím není známá.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu. Poslední rozloučení bylo soukromé

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na ukrajinské hlavní město Kyjev, uvedla média s odvoláním na úřady. V důsledku pádu trosek nepřátelských raket vznikly ve dvou čtvrtích požáry, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. „Bohužel, v důsledku pádu trosek do Ševčenkovské čtvrti zahynuli dva lidé,“ napsal náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko na sociální síti Telegram.

Letiště u města Pskov na západě Ruska se stalo terčem útoku bezpilotních letadel, oznámily tiskové agentury s odvoláním na úřady. Od letiště jsou slyšet desítky výbuchů, řekl místní obyvatel ruské redakci BBC. Na sociálních sítích se objevily záběry velkého požáru, který zde zřejmě propukl. Drony podle státní agentury TASS poškodily čtyři vojenská transportní letadla Il-76. „Vypukl požár, oheň zachvátil dvě letadla,“ dodala.

V jediném směru se v pondělí ukrajinským obráncům podařilo zneškodnit téměř 300 ruských vojáků. „Ztráty Ruska za poslední den dosáhly 293 lidí, z nich 50 bylo zabito a zbytek zraněn. Kromě toho ukrajinská armáda zničila 25 jednotek nepřátelské vojenské techniky,“ uvedl podle webu Unian generál a velitel operačně-strategické skupiny Tavrija Oleksandr Tarnavskyj k postupu ukrajinských jednotek na jihu země v tavrijském úseku.

Počet ruských útočníků, kteří se dobrovolně vzdali, se bude zvyšovat. Myslí si to vojenský expert Mychajlo Samus, podle něhož ruským jednotkám v Chersonské oblasti hrozí, že budou obklíčeny ve chvíli, kdy Ukrajinci osvobodí levý břeh Dněpru. „Pokud by se vyřešila otázka rozdělení dvou ‚válečných divadel‘ – krymského a donbaského –, měla by ukrajinská armáda možnost zajmout spoustu ruských vojáků: budou obklíčeni,“ cituje expert web Unian.

Ukrajinská vojska po osvobození obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihu země pokračují v postupu na jihovýchod, uvedla v pondělí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský postup na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti hlásí také americký Institut pro studium války (ISW).

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Petrohrad on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Institut pro studium války UNIAN Hanna Maljarová