Na frontě je to peklo. Situace je horší než na začátku války, varuje ukrajinská poslankyně

Lékaři převážejí zraněného ukrajinského vojáka v Doněcké oblasti

Ukrajinci hlásí úspěšné postupy na východě země. Přesto je podle ukrajinské poslankyně Oleksandry Ustinové situace na bojišti horší než na začátku války. „Na frontě je to nyní peklo,“ vzkázala novinářům ve Washingtonu. Apeluje na USA, aby Ukrajině poskytly systémy protivzdušné obrany a stíhačky a zdůraznila, že se válka změnila.

„Na frontě je to nyní peklo,“ vzkázala Ustinová novinářům na pátečním kulatém stole German Marshall Fund ve Washingtonu. „Stále ztrácíme mnohem více mužů, než tomu bylo na začátku války,“ pokračovala.

Následně uvedla, že Ukrajina již neusiluje o stíhačky MiG ze sovětské éry, protože se „válka změnila“. Místo toho podle ní Ukrajina potřebuje raketový systém s vícenásobným odpalováním (MLRS), samohybné houfnice Paladin a stíhací letouny, jako jsou F-16, aby mohla Rusku účinně čelit. USA vyzvala, aby začaly cvičit ukrajinské piloty v používání zmíněných letounů, cituje političku americká CNN.

Přední ukrajinská občanská aktivistka Daria Kalenjuková vysvětlila, že „tuto válku nemůže Ukrajina vyhrát se sovětskou technikou“, a to ze tří důvodů. „Za prvé, Rusko má mnohem více sovětské techniky. Za druhé, nemáme kde vzít munici pro tuto techniku. A za třetí, Rusko má zkrátka více jednotek a vojáků,“ připomněla.

Mít houfnice, k Mariupolu nedojde

Dále poznamenala, že Ukrajina má „bojově zkušené piloty, kteří jsou ochotni a připraveni podstoupit další výcvik“. „Byli ochotni jít na výcvik už včera. Jenže neexistuje rozhodnutí o jejich přijetí a poskytnutí zaškolení, protože neexistuje rozhodnutí o získání stíhaček,“ mínila.

USA začaly Ukrajině posílat těžké zbraně, zatím jim však neposkytly MLRS nebo stíhačky. Ustinová a Kalenjuková, které byly tento týden ve Washingtonu na jednání, uvedly, že podle jejich názoru chybí „politická vůle, která je potřebná“, aby administrativa rozhodla o zaslání takových druhů těžkých zbraní. Stejně tak mají pocit, že se svět obává provokování Moskvy.

Obě ženy odsoudily počáteční váhání USA, zda na Ukrajinu těžké zbraně posílat. Ustinová dodala: „Kdybychom měli houfnice před dvěma měsíci, k Mariupolu by nedošlo. Rusové by nebyli schopni jej obklíčit a doslova ho zničit. Pro nás čas znamená životy, tisíce životů. Od druhé světové války nikdy žádná taková válka nebyla. My bohužel stále žádáme, aby se rozhodovalo rychleji,“ uzavřela.

Tagy: