Ruská mobilizace? Ty tlusťochy bychom rozsekali na kousky, říká ukrajinský velitel

Rozhovor s ukrajinským velitelem

Rozhovor s ukrajinským velitelem

V posledních dnech se často spekuluje o tom, že Moskva vyhlásí Ukrajině válku oficiálně a přistoupí k všeobecné mobilizaci. Ukrajinští vojáci, kteří bojují s okupanty na Donbasu, se však povinného povolání ruských mužů do armády nebojí. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl jeden z tamních velitelů.

„Ruská mobilizace by nezměnila nic. Tak ty ruské tlusťochy přivezou a co jako? Budou tady běhat po polích? Viděli jste naše odhodlané obránce. My máme dost lidí, kteří mají silnou motivaci. Jsou připraveni rozsekat okupanty na kousky. I sám Putin si to moc dobře uvědomuje,“ řekl obránce Donbasu reportérovi CNN Prima NEWS.

Někteří experti očekávali, že všeobecnou mobilizaci vyhlásí ruský prezident Vladimir Putin během svého projevu na Rudém náměstí při oslavách Dne Vítězství, tedy 9. května. K ničemu takovému ale nakonec nedošlo.

Řeč šéfa Kremlu obsahovala především verbální útoky směrem k západním zemím a kyjevskému režimu, který Moskva považuje za neonacistický. Putin mimo jiné obvinil Západ, že chystal invazi do Ruska. Útok na Ukrajinu pak označil za jediné správné rozhodnutí. Slovo „Ukrajina“ ale Putin nepoužil ani jednou.

Projev se zvědavostí poslouchali i ukrajinští vojáci na Donbasu. „Projev toho ničemy jsem viděl, co k tomu říct… Je to velmi kvalitní lhář, cynická a odporná osoba, jinak ho nazvat ani nejde. Co říká, je odporná lež. Vidí bílou a nazývá ji černou. Ještě před zraky tolika lidí. Je čas, aby se Putin odebral na Onen svět,“ řekl velitel.

Podle některých expertů Rusko ještě nevyhlásilo všeobecnou mobilizaci, protože to zatím nepovažuje za nezbytné. Například podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa, který žije dlouhodobě v Rusku, by k takovým scénářům mohlo dojít až v době, když by se ještě více zvýšily ruské ztráty v bojích.

Tagy: