I když se slovenská vláda chystá zmírnit protipandemické restrikce, restaurace zůstanou v zemi uzavřené. To pobouřilo mnohé podnikatele, kteří se rozhodli vzít věc do vlastních rukou. Konkrétně Aliance slovenské gastronomie chce navzdory zákazu provozovny otevřít. Zákaz vycházení se přitom už bude od pátku týkat jen nočních hodin.
Uzavření restaurací situaci neřeší, bouří se někteří podnikatelé z Bánské Bystrice na Slovensku. Mnozí bojují o přežití svého podnikání. Nelíbí se jim, že sektor služeb je opět zasažen nejvíce.
„To, že vakcína je svoboda a řešení, neplatí, neboť jsme zase zavřeni. Dodržujeme všechna hygienická opatření, odvádíme povinné odvody, finanční zásoby už nemáme,“ uvedl pro slovenský web Michal Kič, ředitel horehronského hotelu Partizán. Argumentoval tím, že takto přísné restrikce v mnoha zemích Evropské unie nejsou.
I další podnikatelé pod záštitou Aliance slovenské gastronomie oznámili, že od pátku provozy otevřou, a to i přes zákaz. Ten se vztahuje na všechny restaurace, jídlo se může pouze rozvážet nebo vydávat přes okénko.
Dělají šílená rozhodnutí, kritizuje slovenský ministr covidové experty. Hodlá je ignorovat
Slovenský ministr hospodářství se tvrdě opřel do skupiny odborníků, kteří radí vládě ohledně pandemie covidu. Richard Sulík expertní komisi vyčetl „šílená rozhodnutí“ a vzkázal, že ji bude ignorovat. Nelíbí se mu ani záměr ministra zdravotnictví, aby se přes vánoční svátky nesetkávaly rodiny.
Slovensko přitom bude rozvolňovat, od pátku bude zákaz vycházení nově platit pouze večer od 20:00 do pěti hodin ráno. Aktuálně platí od 5:00 do 01:00 následujícího dne. Platí také, že naočkovaní nebo lidé po prodělání covidu už mohou využívat například služeb lyžařských středisek.
Diskriminace, v protestech budeme pokračovat
Podle Veroniky Šiklové, členky prezidia Asociace hotelů a restaurací Slovenska, by pomoc vlády měla přicházet tak rychle, jak dokáže zavírat gastroprovozy. Jak dodal prezident Aliance slovenské gastronomie Viliam Pavlovský, po druhé vlně pandemie odešlo z gastrosektoru kolem 40 tisíc lidí a číslo bude ještě narůstat, informuje web Regiony Bánská Bystrice.
„Gastrosektor je jako jediný nejen neoprávněně zavřený, ale zejména neadekvátně kompenzovaný. Diskriminace podnikatelů proto vyústila do regionálních protestů. Gastro tak vládě adresuje poslední výzvu k plnohodnotnému kompenzování sektoru, v opačném případě hrozí i přes přetrvávající lockdown protest. Je to už počtvrté, co zůstali během pandemie zavření. Ani jednou jsme nedostali vyjádření k tomu, jak jejich zavření přispělo ke snížení šíření pandemie,“ konstatoval Pavlovský.
Podle hoteliéra Kiča v cestovním ruchu pracuje více než 120 tisíc lidí a dalších 100 tisíc pracuje v jeho návazných odvětvích. Jejich obraty jsou nulové. „Vláda hovoří jen o tom, že můžeme čerpat příspěvek na zaměstnance, nikdo z kompetentních však už neřekne, že 21 % z něj zaplatíme ve formě daně z příjmu a 50 % vrátíme státu ve formě odvodů,“ popsal svou situaci Kič.
Slovensko v posledním období opakovaně měnilo koronavirová omezení. Provozovatelé tak doufají, že by protestem docílili jiného přístupu ze strany slovenské vlády. Ta minulý týden uvolnila restrikce pro očkované nebo osoby po prodělání covidu.