Na hodinu denně vypněte elektřinu. Lépe tak pochopíme Ukrajince, vyzvala Meloniová Italy

Italská premiérka Giorgia Meloniová ve čtvrtek vyzvala Italy, aby na znamení solidarity s Ukrajinou každý den vypnuli na jednu hodinu elektřinu a plyn. Šéfka vládní strany Bratři Itálie tím přímo reaguje na zločiny Ruské federace, která od října masivně bombarduje ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Nový italský kabinet zmíněnou žádostí znovu mírní obavy některých západních politiků, kteří měli z výsledku podzimních italských voleb obavy.

„Abychom pochopili, čím si Ukrajinci procházejí, žádám všechny Italy, aby na jednu hodinu denně vypnuli všechny zdroje energie. Ukrajinci brání svou svobodu a lásku ke své zemi,“ řekla Meloniová podle agentury Reuters během svého čtvrtečního projevu v Římě.

Šéfka Bratrů Itálie neobvyklou žádostí naráží na fakt, že Rusko od října výrazně navýšilo intenzitu bombardování ukrajinských civilních cílů a kritické infrastruktury. Ukrajincům se sice daří drtivý počet raket či dronů ruské armády sestřelit už ve vzduchu, ale i tak jsou pro ně následky ruských náletů velmi nepříjemné.

Miliony Ukrajinců se totiž kvůli útokům okupantů ocitají bez elektřiny, což má obzvlášť během zimního počasí fatální důsledky. Právě touto taktikou se Kreml snaží převrátit převahu na svou stranu. Výzvu Meloniové lze mimo jiné chápat jako další jasný vzkaz některým západním politikům, kteří měli nebo mají obavy o postoj italské vlády k Ukrajině a ruské agresi.

Italský Pravicový blok (Bratři Itálie, Liga severu a Forza Italia) získal v podzimních volbách zhruba 44 procent hlasů. Meloniová tak složila koalici s nacionalistou Matteem Salvinim a opakovaně odsouzeným expremiérem Silviem Berlusconim.

Jejich programy se shodují například v odmítání migrantů či euroskepticismu (u Meloniové mírného). Jsou však na místě obavy o italskou demokracii? Meloniová v minulosti otevřeně chovala sympatie k fašismu. O diktátorovi Benitu Mussolinim pak řekla, že „byl dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“. Nyní 45letá politička tvrdí, že se s fašistickou ideologií již dávno rozešla.

Berlusconi a Salvini jako „zlobivé děti“ koalice?

„Italská pravice předala fašismus před desítkami let dějinám a jednoznačně odsoudila potlačení demokracie a ostudné protižidovské zákony,“ sdělila například během letní volební kampaně. Meloniová navíc působí dojmem, že v současnosti úspěšně „drží na uzdě“ své koaliční partnery, kteří by rádi přehodnotili sankce proti Rusku kvůli jejich dopadu na italskou ekonomiku.

Meloniové výzva k italským občanům, aby na znamení solidarity s Ukrajinou každý den vypnuli na jednu hodinu elektřinu a plyn, není v poslední době zrovna ojedinělým výrokem, kterým italská premiérka dává jasně najevo podporu Ukrajině.

„S láskou k Putinovi mi do vlády ani nechoďte,“ vzkázala v říjnu Berlusconimu poté, co na veřejnost unikla nahrávka, na níž si někdejší premiér pochvaloval blízký vztah s ruským diktátorem. I proto se možná Berlusconi nakonec nestal členem kabinetu. Salvinimu zase Meloniová znemožnila návrat na resort vnitra, a šéf Ligy se tak stal „pouze“ ministrem infrastruktury a dopravy.

Nutno zmínit, že Meloniová čelí časté kritice za svůj negativní postoj vůči stejnopohlavním svazkům či potratům. Ty označila za „tragédii“, což vyvolalo obavy o budoucnost ženských práv v zemi.

Tagy:
válka Itálie elektřina energie Ukrajina politika bombardování Matteo Salvini plyn energetika Rusko Silvio Berlusconi ostřelování Giorgia Meloniová Bratři Itálie