Personální zemětřesení na Hradě. Mynář prý není spokojen s vedoucími pracovníky a chce šetřit

Vratislav Mynář

Čistky na Hradě

Budoucí prezident a jeho lidé, které si nová hlava státu vezme na Pražský hrad, to zřejmě nebudou mít jednoduché. Současný kancléř Vratislav Mynář totiž odstartoval personální čistky a výměny dlouholetých vedoucích pracovníků, kteří se starají o chod Hradu. Vedení prezidentské kanceláře svá rozhodnutí hájí tím, že je potřeba šetřit. Navíc prý s prací dotyčných nebylo spokojeno.

Na Pražském hradě se kýve židle pod kde kým. Asi za měsíc přišlo o funkci už pět vedoucích, tři na Hradě končí úplně. „My jsme nebyli spokojeni se Správou Pražského hradu jako s celkem,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS čistky mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

Všechno začalo tím, že kancléř Vratislav Mynář vyhodil ředitele Správy Pražského hradu Iva Velíška. I kvůli tomu dali někteří další okamžitě výpověď. „Nechtěl jsem dál spolupracovat s lidmi, kteří tímto způsobem, tedy bez jakéhokoliv vysvětlení a v podstatě na hodinu, vyhodili několik lidí, kteří ve Správě Pražského hradu dlouhé roky zodpovědně pracovali,“ uvedl například končící mluvčí hradní správy Jan Pastor.

Důvody čistky prozradí Mynář

„Spousta těch vedoucích dokonce ještě pamatovala prezidentství Václava Havla nebo prezidenta Klause, což vám řeknou kdekoli v cizině, že to je ta největší hodnota,“ míní politolog Jan Kubáček. S tím však současné vedení správy Hradu zřejmě nesouhlasí. „My se tady bavíme o vrcholných manažerech, kteří pracují za velmi vysoké platy, a pokud nejsou schopni předložit vizi, tak argument, že zde pracují už 12 let, je velmi nedostatečný,“ dodal k propouštění mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

Mynář do vedení dané sekce rovnou pověřil nástupce odvolaného Velíška, jímž se stal Jan Novák. Ten prý nyní napravuje chyby v některých smlouvách a jak Mynář napsal pro Radiožurnál, optimalizuje personální složení vedení. Což by se dalo přeložit jako další odchody nebo vyhazovy. „Učinil jsem tak po důkladném zvážení, na základě dílčích výsledků auditu NKÚ a po revizi některých smluvních závazků,“ poslal písemné vyjádření Mynář. „Já jsem se o tom bavil s panem kancléřem Vratislavem Mynářem, on ty důvody prozradí. Já to nebudu dělat za něj,“ uzavřel mluvčí Vít Novák.

Na truc nové hlavě státu?

Pozornost personální změny budí zejména proto, že prezident Miloš Zeman a s ním i kancléř Vratislav Mynář na Hradě za tři měsíce končí. „Mám dojem, že je to spíš nachystáno tak, aby se s tím úřadem pak nováček složitě seznamoval a aby to předání moci nebylo hladké a nebylo profesionální,“ myslí si Kubáček.

Zatímco v minulých letech bylo kolem zaměstnanců Pražského hradu spíš ticho po pěšině, v posledních měsících se objevuje jedna zpráva za druhou. Nejprve skončil omilostněný šéf lesní správy Lány Miloš Balák, pak bylo rušno kvůli kontrolám. Ty v minulosti na Hradě sice chtěli, teď by je prý ale radši zrušili.

Tagy: