Zlámalová: Lidí, kteří budou žít z penzí, musí být méně. Strávit v důchodu 26 let není normální

Analytička Lenka Zlámalová

360° 9.6.2023

V případě debaty o důchodech zbývá jediné řešení – musí se výrazně snížit počet lidí, kteří budou skutečně žít ze starobní penze. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla politická komentátorka Lenka Zlámalová. Podle ní není normální, aby občané pobírali starobní důchod přes 25 let. Zároveň upozornila na neudržitelnost současného systému.

„Je spousta druhů práce. Věc se nemá tak, že někdo, kdo dělal fyzicky náročnou práci, ve stáří už nemůže dělat nějakou mnohem příjemnější práci, třeba jen dvakrát nebo třikrát v týdnu. V případě debaty o důchodech je jediné řešení – musí být výrazně míň lidí, kteří budou skutečně žít ze starobní penze,“ řekla Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přes 13 hodin řečnění. Poslanci posvětili změny v penzích, Sněmovnu dusily obstrukce

„Prodlužuje se nám výrazně délka života, mění se celé paradigma života a prostě není normální, aby lidé byli 26 let ve starobním důchodu,“ dodala analytička.

Podívejte se na celý rozhovor s Lenkou Zlámalovou, která v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutovala společně s expremiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD) a ekonomem Lukášem Kovandou. Hlavním tématem byla udržitelnost důchodového systému.

Vládní návrh změny v systému zahrnuje pomalejší řádné valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasnou penzi. Obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací penzí v podstatě dočasným přídavkem. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování.

Opozice opatření pětikoalice v boji proti zadlužování ostře kritizuje. Často mluví o údajném okrádání důchodců. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS se k tématu penzí vyjádřil 1. místopředseda ANO Karel Havlíček.

„Reformu jsme sice nepředložili, ale to neznamená, že nebudeme kritizovat něco, co není důchodovou reformou. Principiálně nám vadí, že si berete důchodce jako rukojmí. Máte tu drzost ze sebe ještě dělat mravokárce a obětní beránky, že napravujete něco, co jsme dělali my. Důchodci ale v tomhle nejsou dlužníci,“ vzkázal Havlíček místopředsedovi Sněmovny Janu Skopečkovi (ODS).

Zástupci pětikoalice nicméně opozičnímu hnutí ANO vyčítají, že za osm let ve vládě vlastní penzijní reformu nepředložilo. „Ve chvíli, kdy vidím, jak se penzijní systém vyvíjí, tak nebudu říkat, že na něj nebudu sahat. Ve volbách jsme reformu slibovali. Přišlo mi úplně absurdní, co jsme slyšeli ve Sněmovně. Připadá mi, jako kdyby (zástupci opozice) prošli nějakým šamanským rituálem,“ sdělil Skopeček.

Podle odborů by otázka důchodového věku měla být věcí kvality dožití, nikoli jen pouhého věku. Odboráři rovněž navrhují seznam profesí, kterých by se týkal předčasný odchod do důchodu – například oceláře, potápěče nebo hasiče.

Tagy: