Na potopené lodi Moskva mohly být jaderné hlavice, varují experti. Řeší se i počet obětí

Křižník Moskva odpaluje raketu Vulcan (2021)

Jak to vypadalo na palubě potopeného křižníku Moskva

Na palubě ruského křižníku Moskva, který se ve čtvrtek potopil v Černém moři, mohly být jaderné hlavice, varují odborníci. Loď totiž používala i střely typu P-1000, na které se dají jaderné hlavice nasadit. Pokud by se obavy ukázaly jako pravdivé, mohl by se z potopení válečné lodi stát tzv. zlomený šíp, což kódové označení, které Američané používají pro potenciálně nebezpečné incidenty, ve kterých figurují jaderné zbraně.

„Moskva mohla převážet dvě jaderné hlavice,“ varoval v pátek šéf lvovského think-tanku Michailo Samus. Editor zpravodajského webu Black Sea News Andrej Klymenko zase vyzval ostatní černomořské státy – Turecko, Rumunsko, Gruzii a Bulharsko – aby požadovaly po Rusku vysvětlení. „Kde jsou ty hlavice? A kde byly, když explodovala munice?“ ptá se podle webu Daily Mail Klymenko.

Další neznámou pak představuje počet zemřelých námořníku, kteří v době zkázy Moskvy byli na její palubě. „Jak jsme oznámili už dříve, posádka lodi byla evakuována,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. BBC ovšem podotýká, že v prohlášení resortu už chybí slovo „celá“.

Novinář Roman Cymbaljuk píšící pro ukrajinskou tiskovou agenturu Unian na sociálních sítích napsal, že ve čtvrtek dopoledne bylo do Sevastopolu na člunu dopraveno 14 členů posádky křižníku Moskva, mezi nimi šéf zdravotníků. V přístavu na ně čekaly sanitky. „Osud dalších 496 členů posádky je neznámý,“ uvedl Cymbaljuk. Bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov podle běloruské exilové televize Nexta tvrdí, že se zachránilo jen 58 lidí z 510.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko uvedl, že kapitán Moskvy Anton Kuprin přišel o život při výbuchu a požáru na palubě, informovala Nexta na Twitteru. Kuprin první den současné ruské invaze na Ukrajinu vydal rozkaz bombardovat ukrajinský Hadí ostrov.

Podle BBC není známý přesný počet členů posádky Moskvy. V médiích se objevily údaje od 500 až do 700 lidí. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč tvrdí, že na lodi bylo 510 námořníků.

Valjkovou loď ruské Černomořské flotily zasáhly podle Kyjeva dvě protilodní střely Neptun. Během čtvrtka ruské úřady tvrdily, že ohnisko požáru se podařilo lokalizovat a že plavidlo bude odtaženo do přístavu v Sevastopolu. Večer ale informovaly, že v bouři se vlečená loď potopila.

Tagy: