Úprk lodí se změnil v krveprolití. Rusové si tříčlenné rodiny všimli, zabili dítě i otce

Rusové na úsvitu války obsadili ukrajinské město Cherson ležící na řece Dněpr. Někteří okolní obyvatelé se posléze snažili dostat na severní břeh, který ovládala ukrajinská vojska. Mezi nimi i tříčlenná rodina s 12letým Vladimírem Nestěrenkem. Jejich útěk na lodi přes řeku se ale proměnil v krveprolití.

Odjakživa miloval basketbal. Tmavovlasý Vladimír trénoval u basketbalového koše doma nebo chodil hrát na hřiště se svým otcem Olehem. Matka Julia měla radost, že její dítě našlo v takovém koníčku zalíbení.

Pak přišla válka. A tříčlennou rodinu pohltil strach. Bydleli východně od města Cherson na jižním břehu Dněpru, tuto oblast posléze celou obsadili Rusové. Když z okolí přicházely zprávy o postupujících ruských armádách, Julia s manželem rychle rozhodli, že je potřeba utéct do bezpečné zóny. Detaily jejich pokusu o útěk přinesla americká CNN.

Cesta do bezpečí vedla přes řeku Dněpr. Dál na sever do území, které Ukrajinci kontrolovali. A tak se tříčlenná rodina společně s 11 dalšími lidmi, batohy a pár dokumenty nalodila 7. dubna na evakuační plavidlo, které je mělo dostat pryč z válečné zóny.

Tušili, že jde o civilisty

Načasování útěku bylo ale velmi nešťastné, jelikož ve chvíli, kdy byla loď zhruba 70 metrů od břehu, si jejich plavidla všimli Rusové, kteří v místě ostřelovali ukrajinské pozice. A ačkoli vojáci Moskvy museli tušit, že na lodi prchají civilisté, zaměřili na ně palbu.

Směrem k lodi tak údajně začali létat rakety a ruští vojáci kulkami provrtávali plavidlo. Útok skončil ve chvíli, kdy měli Rusové vypustit kouřovou clonu. Julia si prožila horor. Střelba strefila jejího 12letého syna, který se jí v krvi svalil do náručí. Posléze Rusové trefili i jejího manžela. „Můj muž na mě také spadl, když ho trefili do hlavy,“ popsala Julia pro CNN.

Zástupce úřadů pro CNN potvrdil, že na loď pravděpodobně mířila střelba z ručních zbraní i salvového raketometu Grad. Podle vyšetřování není pochyb o tom, že střelba mířila z jižního břehu, kde se pohybovali Rusové. Na následky útoku zemřeli čtyři lidé. Mezi nimi Oleh i jeho syn Vladimír, který naposledy vydechl v nemocnici.

„Dýchal, měl ale vážné poranění hlavy a ztratil spoustu krve. Vzali jsme ho do asi 40 kilometrů vzdálené nejbližší nemocnice. Existovala naděje, že ho mohou zachránit. Nakonec ale lékaři oznámili, že zranění jsou neslučitelná se životem,“ řekla zdrcená Julia.

Žena, která pohřbila svého muže i syna, teď žije v části země, kterou ovládají Ukrajinci. „Tahle válka zničila mou rodinu, můj život. Zabíjení lidí musí přestat,“ dodala.

Tagy: