Na Příbramsku se objevila kočka divoká. Vzácný druh se vrací po téměř sto letech

Nedaleko Nového Knína objevili zdejší obyvatelé mrtvé tělo samce kočky divoké. Podle genetické analýzy Ústavu biologie obratlovců Akademie věd šlo skutečně o zástupce vzácného druhu, jehož trvalý výskyt byl na našem území naposledy prokázán v roce 1914. O jeho vymizení z naší krajiny se zasadili lovci i výsadba monokultur.

Podle analýzy AV kocour pocházel z bavorské populace, zřejmě však nejde o osamělý výskyt tohoto druhu u nás. Nálezci údajně objevili podobnou kočku již loni v květnu. Podle odborníků by to mohlo znamenat, že se kočka divoká začíná usazovat i u nás. Poslední prokázaný jedinec byl údajně zastřelen v padesátých letech v Krušných horách. Pohyb jedinců tohoto druhu nyní prokazují i fotopasti, které ochránci přírody používají ke sledování jiných šelem, především rysa ostrovida či vlků. První pozorování koček divokých ochránci evidovali již v roce 2014.

Malá populace koček divokých žijící na hranicích s Německem byla v 80. a 90. letech minulého století podpořena vypuštěním nových jedinců do přírody. Od zdivočelých koček domácích se liší například delším huňatým ocasem a srstí, ale i robustnějším tělem a větší hlavou. Oba druhy se mezi sebou však mohou volně křížit, což identifikaci na první pohled ztěžuje.

„Navzdory intenzivnímu monitoringu jsou informace od veřejnosti v mnoha ohledech důležité, proto prosíme o sdělení pozorování kočky divoké, nálezu jejích stop nebo mrtvého zvířete, které vykazuje typické znaky této šelmy. Veřejnost se tak může přímo zapojit do monitoringu chráněného a vzácného druhu živočicha,“ vyzývá zoolog Martin Duľa z Hnutí Duha Olomouc.

Tagy:
kočka vyhynulý druh Krušné hory hnutí duha akademie věd kočka divoká monokultury genetická analýza Akademie věd České republiky okres Příbram Hnutí DUHA Nový Knín