Hodinové fronty a plná parkoviště. Lidé dál berou hory útokem, roušky neřeší

Výlet na Pustevny se mnohým protáhl.

Nepořádek na horách

Sice nejezdí vleky, ale lyžovat ani sáňkovat nikdo nezakázal. Tímto heslem se zjevně řídí mnozí Češi, kteří se i v novém roce rozhodli vyrazit do zimních středisek a skiareálů. Například na Pustevnách byla v sobotu už kolem poledne kapacita parkovišť vyčerpaná. Lidé stáli dlouhé fronty na lanovku, rozestupy nedodržovali.

Cesta ke středisku Pustevny se v sobotu mnoha lidem protáhla. Na lanovku se v dlouhé frontě čekalo zhruba hodinu, dvoumetrové rozestupy přitom nikdo neřešil. Někteří návštěvníci se proto vydali nahoru po svých, ale jak poté informovali na sociálních sítích, cesta místy dost klouzala.

K návštěvě přitom lákalo i samotné vedení areálu. „Přijeďte se vyvětrat na čerstvý horský vzduch,“ objevilo se už na Silvestra na facebookovém profilu Pusteven. A lidé poslechli. K vyšší návštěvnosti pak kromě příjemného počasí přispěla zřejmě i možnost se občerstvit přes výdejní okénko.

Zmatky, davy a fronty na lanovku i parkoviště

Poté si ale lidé hlavně na sociálních sítích stěžovali na dlouhé fronty jak na lanovku, tak na parkoviště, a zmatky. Podobně to přitom už o vánočních prázdninách vypadalo třeba na Monínci, kde se rozhodli sjezdovku raději uzavřít, nebo ve Frymburku nedaleko Lipna. Turisté vzali útokem také Krkonoše nebo Orlické hory, kde kvůli neukázněným řidičům musela zasahovat dokonce policie.

„Pustevny. Řada asi hodinu. Parkování ještě trochu místa na dolním parkovišti,“ uvedla jedna z návštěvnic skiareálu ve facebookové skupině Hrady, zámky a jiné turistické cíle a přiložila fotky desítek lidí čekajících na lanovku. „Z Bečev tříkilometrová fronta pod vrcholem a totální chaos,“ kritizoval další horal.

„Již v devět bylo včera dle informační tabule obsazené parkoviště, celé dopoledne se tvořily velké kolony, mnoho návštěvníků auto zaparkovalo, kde se dalo, a jeli nahoru autobusy. V tomto případě je třeba počítat se zpožděním, plné autobusy, mnoho lidí,“ nabádala jedna z místních s tím, že nejlepší je vyrazit na Pustevny ve všední den.

Další uživatelé v komentářích pod příspěvkem poukazovali na fakt, že téměř nikdo ve frontě nemá přes ústa a nos roušku a nedodržují se ani další vládní nařízení či hygienická pravidla. „Ať se pak nediví, až se nebude moct vůbec nikam. Všechno je o lidech,“ napsala jedna z komentujících. „Lidi jsou nenapravitelní! Kde je Policie ČR? Vždyť tady je zřejmé, že se o nějakých dvoumetrových rozestupech nedá mluvit,“ doplnila další.

Jiní ale návštěvníky Pusteven hájili s tím, že chtěli jen vyrazit do přírody.

Obsazenost skiareálů můžete sledovat na webkamerách

Jaká je situace na horách, si mohou lidé zjistit například na webkamerách, z nichž střediska vysílají přímý přenos na svých internetových stránkách. Horské turisty a nadšence do sáňkování a bobování v sobotu najdete i v Harrachově nebo třeba ve Klínech. I zde je náštěvnost velmi vysoká, o tom se můžete přesvědčit sami zde.

Lidé by měli myslet i na to, co po nich na sjezdovkách zůstane. Asociace horských středisek (AHS) si stěžuje, že jsou sjezdovky pošlapané a plné odpadků. Někteří lidé navíc nedodržují základní hygienická pravidla, jako jsou ochrana úst a nosu nebo dvoumetrové rozestupy.

Tagy:
fronta hory lidé sjezdovka Krkonoše roušky sociální síť Pustevny koronavirus COVID-19 davy horská střediska Monínec skiareály Klíny lanová dráha chirurgická maska Policie České republiky Frymburk Vodní nádrž Lipno Moninec