Na Slovensku nestíhají pohřbívat. Nitra může uchovávat mrtvé na zimním stadionu

U nitranského krematoria stojí chladící přívěs, v něm už ale dochází místo.

Krematoria nestíhají spalovat mrtvoly

Na Slovensku za neděli přibylo rekordních 204 úmrtí na onemocnění COVID-19. V nemocnicích je v souvislosti s nákazou hospitalizováno přes 3 000 lidí, tedy nejvíce od propuknutí pandemie. Zvláště kritická je situace v Nitře, kde už nemají kam pohřbívat mrtvé.

Od začátku letošního roku platí na Slovensku přísnější karanténní opatření, omezeno je například cestování mezi okresy a zavřít musela lyžařská střediska. Vládou schválený zákaz vycházení čítá na 19 různých výjimek, a to včetně cest do práce, pokud zaměstnanec nemůže pracovat z domova.

Celkově má Slovensko téměř 55 000 aktivních případů nákazy, dosavadní rekord –⁠ zhruba 57 000 infikovaných –⁠ zaznamenala země v listopadu. V nemocnicích je hospitalizováno s nemocí COVID-19 nebo s podezřením na toto onemocnění rekordních 3 038 lidí, z nichž 247 bylo napojeno na umělou plicní ventilaci.

Dosud na Slovensku koronaviru podlehlo 2 521 lidí. Kromě toho zemřelo dalších 610 infikovaných, u kterých ale hlavní příčinou smrti bylo jiné onemocnění.

Hřbitov na zimním stadionu

Vážná je situace hlavně v Nitře, kde se po svátcích hromadí mrtvá těla v chladících boxech. Nitranské krematorium nestíhá nebožtíky spalovat. O neutěšené situaci informoval web televize Markíza.

„Volné termíny jsou nejdříve kolem 15. ledna. Denně máme dva až čtyři pohřby, ale dalších pět až šest zesnulých se přiveze. Nestíháme pohřbívat,“ sdělil pro Markízu Peter Nemček, zaměstnanec tamní pohřební služby.

Pokud bude mrtvých nadále přibývat, budou se muset odvážet na nedalekou ledovou plochu zimního stadionu. Podle Nemčeka má region to nejhorší teprve před sebou.

Tagy: