Sáňkaře ze sjezdovek vyhání policie. Přeplněné hory hlásí i Slovensko a Německo

Policisté v německém Winterbergu rozháněli sáňkaře přímo na sjezdovkách.

Německo hory

Zavřené lyžařské areály lákaly k návštěvě nejen u nás, ale i na Slovensku či v Německu. Lidé vyměnili lyže za boby a sáňky a vydali se na sjezdovky. V sousedním Německu se situace vyhrotila natolik, že milovníky zimních radovánek ze svahů vyháněla policie. Ta zjistila několik desítek přestupků proti přísným hygienickým nařízením.

Během vánočních svátků se do českých hor dennodenně vydávaly davy lidí, kteří se nechtěli smířit s tím, že vláda zakázala lyžování. Monínec, Telnice, ale i řada dalších tuzemských skiareálů doslova praskala ve švech. Provozovatelé namítali, že situace je daleko horší, než kdyby vleky a lanovky fungovaly normálně. Mohli by prý pohyb lyžařů na svahu a ve frontách alespoň regulovat, takto mohou jen přihlížet, jak se lidé promořují a demolují pracně upravované sjezdovky.

Jenže ani u našich sousedů není situace o nic lepší. Zejména Němci se těší pověsti disciplinovaného národa, který vzorně dodržuje vládní protiepidemická opatření. Agentura Reuters ale přinesla záběry z třináctitisícového Winterbergu, který se nachází v Severním Porýní-Vestfálsku asi sto kilometrů jihovýchodně od Dortmundu. Město leží v podobné nadmořské výšce jako středočeský Monínec, nabízí však mnohem více lyžařských svahů.

Winterberg, Harz, Šumava

A právě ty vzali útokem nejen místní, ale převážně přespolní obyvatelé. Situace byla neúnosná natolik, že přímo na sjezdovky vyrazili policisté a sáňkaře z nich doslova vyháněli. Ženy a muži v uniformách návštěvníky upozorňovali, že sjezdovky jsou zavřené a není možné se na nich pohybovat. Jenže v rozsáhlém skiareálu to pro ně byla skutečná výzva, jak zaznívá v reportáži agentury Reuters.

Na příjezdových cestách se tvořily dopravní zácpy, protože řidiči často marně hledali místo k zaparkování. Místní policie dokonce pod tíhou náporu návštěvníků později příjezdy do Winterbergu zatarasila. „Bohužel opět vidíme, že ani zákaz pohybovat se na sjezdovkách lidi od jejich návštěvy neodradil. Nezbývalo nám tedy, než po konzultaci s vedením města zavřít příjezdové komunikace, a zabránit tak dalšímu zaplňování zdejších kopců,“ uvedl jeden z policistů.

Podobná situace panovala také na dalších místech Německa. Televizní stanice RTL například přinesla reportáž z pohoří Harz, kde je ze záběrů patrné, že na sjezdovkách byla doslova hlava na hlavě. Také tam byla policie nucena přistoupit k zavření příjezdových cest. Média přinášejí informace o přeplněných horách také v německé části Šumavy nebo Saska.

Lockdown zatím do 10. ledna

Německo zavedlo celonárodní lockdown, který má zatím trvat do 10. ledna. Uvolnění by mohlo přijít, jakmile klesne počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem alespoň na 50 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Někteří politici ale chtějí, aby tato hranice byla snížena na 25, vzhledem k tomu, že se v Evropě začíná šířit nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2. Aktuální denní průměr za posledních sedm dní činí 140 případů na 100 tisíc obyvatel.

Rovněž na Slovensku vzali lidé hory útokem. Web tvnoviny.sk přinesl záběry z Vysokých Tater nebo níže položeného střediska Jahodná nedaleko Košic. Také tam jsou sjezdovky plné sáňkařů, bobujících lidí, ale také skialpinistů. Někteří návštěvníci obuli brusle a vydali se na Štrbské pleso.

Redakce CNN Prima NEWS už dříve přinesla reportáže z několika míst České republiky, kde se lidé rovněž vydali do hor alespoň na sáňky nebo se jen tak projít sněhovou závějí. Vleky a lanovky v Česku nesmějí jezdit od 27. prosince a zákaz platí zatím do 10. ledna.

Tagy: