Na Slovensku řádilo tornádo. Poráželo stromy, trhalo elektrické vedení, poničilo domy

Tornádo na Slovensku

Na Slovensku řádilo tornádo

Tornádo za sebou v obci Gemerská Ves na Slovensku zanechalo zničené domy, vyvrácené stromy a stržené elektrické vedení. Tornádo provázela bouře s krupobitím. Podle slovenských médií měly kroupy v průměru až tři centimetry.

Tornádo se ke Gemerské Vsi přiblížilo v pondělí kolem třetí odpoledne. Ve vesnici řádilo několik minut. Poškodilo střechy u osmi domů, strhalo elektrické vedení, poráželo stromy a ploty.

„Bylo obrovské. Říkala jsem si panebože, co to bude. Nemáme to pojištěné,“ rozplakala se obyvatelka obce. „Nebylo tu ani pět minut,“ doplnil další místní.

Nad vesnicí se podle odborníků přehnala takzvaná supercela, tedy mohutná bouře, která s sebou přináší silné hromy a blesky. Právě v souvislosti s výskytem supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě.

„Střechy rodinných domů na garážích, kde byly slabší, to sebralo komplet i s krovem. Vytrhalo kabely komplet ze stěn i s elektrickou přípojkou,“ informoval o ničivých následcích velitel zásahu Csaba Patinák.

Většina lidí začala s opravami sama. Někteří ale doufají, že jim pomůže i stát, neměli totiž pojistku. Povětšinou jde o seniory nebo sociálně slabší rodiny.

Tagy: