Krajty rostou ročně až o 30 centimetrů. Vědci kvůli klimatu očekávají obří hady

Když se Kymberly Strempack Clarkové přeplazil přes cestu had, málem se jí hrůzou zastavilo srdce. Něco tak velkého totiž ještě v životě neviděla. Globální oteplování plazům prospívá. Podle vědců jde o seriózní problém.

Americká fotografka na hada narazila při výletu do floridského národního parku Everglades, který je proslulý svými invazivními krajtami tmavými. Ty největší dorůstají délky až 3,7 metru a skvěle se jim tu daří. Jenže had, který se plazil před paní Clarkovou, byl mnohem větší – měřil víc než 4,5 metru.

Takové rozměry místní biology nezaskočily, tento trend totiž sledují už několik let: hadi na Floridě se stále zvětšují a nikdo neví, kde se tento růst zastaví.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadný objekt na břehu Austrálie. Kovovou konstrukci hlídá policie, úřady varují veřejnost

„Maximální velikost krajty tmavé v národním parku Everglades na Floridě roste každým rokem o 15 až 30 centimetrů. Tento vývoj pozorujeme už několik let,“ uvedl přírodovědec J. D. Willson z University of Arkansas s tím, že už brzy očekává odchyt nebo pozorování šestimetrové krajty na Floridě.

Krajty ovládly floridskou přírodu

Největší had všech dob – titanoboa – žil před 62 až 58 miliony let. Měřil skoro 15 metrů a vážil přes tunu. V té době byla planeta mnohem teplejší než nyní. Stejně tak i největší dinosauři prosperovali v epoše, kdy naše planeta byla teplejší. A největší hadi současnosti, anakondy, žijí v tropických podmínkách Amazonie. Hadům zkrátka horko vyhovuje, což se projevuje i nyní, kdy lidmi způsobené změny Zemi ohřívají.

Krajta tmavá je toho nejlepším důkazem. Přestože není na Floridě původním druhem, daří se jí tu tak dobře, že se stala vládkyní místních ekosystémů, a to během pouhých padesáti let. V sedmdesátých letech dvacátého století se tito hadi začali prodávat v místních zverimexech, a protože jde o zvířata na chov nenáročná, koupily si je tisícovky Američanů. Jenže i tato nenáročnost byla nad síly mnoha chovatelů, kteří své šupinaté mazlíčky vypustili do přírody. A krajty ji ovládly.

Obří hadi v povodí Gangy

Park Everglades díky svým přirozeným podmínkám nahrává šíření i jiných druhů, pronikly tam i další invazivní plazi, jako třeba krajta písmenková nebo hroznýš královský.

Mají tu (zatím) dostatek potravy, jsou chráněni před lidským vlivem a hlavně jim nesmírně vyhovují klimatické změny. Hadi jsou studenokrevná zvířata, kterým vyhovuje teplo – čím více ho mají, tím aktivnější mohou být. Krajty navíc využívají i opačného efektu, kdy z Floridy ustupují původní druhy, jimž je tu příliš horko. Týká se to zejména predátorů, kteří by mohli ulovit krajtí mláďata; na velké dospělce si už v místním ekosystému netroufne nic.

Ochránci přírody na Floridě se snaží krajtí invazi bránit, ale zatím nenašli způsob, jak proti hadům účinně bojovat, aniž by neohrozili jiné druhy v Everglades.

V poslední době mají navíc vědci a ochránci přírody další práci: díky své expertíze stále častěji jezdí do Indie. Právě v povodí řeky Gangy, která se také výrazně otepluje, totiž krajty pronikají stále rychleji do přírody. Ale na rozdíl od Floridy, kde už je na to pozdě, by se v Indii ještě mohlo podařit zabránit těmto plazům v ovládnutí ekosystému.

Tagy: