Neznají den bez bolesti. Pacienti s nemocí motýlích křídel mají naději, v Brně testují léčbu

Koordinátorka EB Centra ČR Hana Bučková

Nová léčba nemoci motýlích křídel

V brněnské fakultní nemocnici začnou brzy testovat speciální léčbu chronických ran u dětských pacientů se vzácnou vrozenou nemocí motýlích křídel. V Česku jí trpí na 360 lidí. Ti kvůli jemné a citlivé kůži s puchýřky v podstatě neznají den bez bolesti. Na samotnou nemoc zatím žádný lék není.

Kůže i sliznice pacientů s nemocí motýlích křídel jsou velmi jemné a lehce zranitelné. Děti s tímto vzácným onemocněním si tak nemohou hrát jako zdraví vrstevníci, protože i hračka, skluzavka nebo hra na pískovišti jim může ublížit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidí s Alzheimerem v Česku přibývá. Experti prozradili, na jaké příznaky si dát pozor

Současné léčebné metody projevy onemocnění pouze mírní. Teď se ale ve FN Brno chystá spuštění další fáze klinické studie buněčné terapie, která podporuje hojení chronických ran u pacientů s touto diagnózou. Léčit je chce pomocí terapie mezenchymálních buněk. „Aplikace do ran na kůži by měla rychle zahojit místa, která poté ta zůstanou déle neporušená na rozdíl od toho, co používáme doteď, tedy atraumatické krytí, které se přikládá na rány,“ popsala pro CNN Prima NEWS koordinátorka EB Centra ČR Hana Bučková.

Klinické testování podle ní začne, až přijde pokyn ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že v první kohortě proběhlo vše v pořádku. „Zapojíme čtyři dětské pacienty s touto nemocí. Státní ústav pro kontrolu léčiv to pak bude vyhodnocovat,“ řekla Bučková.

Tagy: