Najdou lidé 55+ snadno práci? Tato věková skupina má u nás plnou podporu, říká ředitel Amazonu

Vzhledem k demografickým změnám je stále důležitější hledat způsoby, jak zapojit stříbrnou generaci do trhu práce. Jak ukazuje průzkum, mnoho z nich chce pracovat déle, než jaké jsou tradiční představy o důchodovém věku. Výzvou pro zaměstnavatele a stát je tedy najít způsoby, jak podpořit jejich zaměstnanost a vytvořit flexibilní podmínky, které by odpovídaly jejich potřebám. Shání se lidem v kategorii 55+ hůře práce a jak k nim přistupují zaměstnavatelé? A jaká je nejčastější motivace seniorů k práci i v důchodovém věku? Právě o tomto tématu mluvili hosté pořadu Interview PLUS Jana Špolcová, zástupkyně ředitele společnosti STEM/MARK a Michal Šmíd, generální ředitel společnosti Amazon pro Českou republiku.

Zaměstnanost osob starších 55 let je ovlivněna nejen ekonomickými podmínkami, ale také osobními rozhodnutími. Lidé v tomto věku často hledají rovnováhu mezi osobním životem, pracovními ambicemi a důchodovými plány. Zástupkyně ředitele společnosti STEM/MARK se podělila o zajímavé výsledky průzkumu týkajícího se zaměstnávání osob starších 55 let. Tato věková skupina, často označovaná jako „stříbrná generace“, je čím dál více předmětem zájmu nejen kvůli stárnoucí populaci, ale i v souvislosti s důchodovými reformami a změnami na trhu práce. „Chce pracovat velmi,“ říká Jana Špolcová o této skupině. „Je to velmi zajímavé, protože jde o lidi, kteří se nacházejí v různých fázích pracovního života – někteří jsou stále aktivní na trhu práce, zatímco jiní jsou již v důchodu,“ dodává zástupkyně ředitele výzkumné agentury v pořadu Interview PLUS. To z této generace činí pestrou a dynamickou skupinu, jejíž pracovní preference a rozhodování jsou ovlivněny mnoha faktory.

Důchody jsou v současnosti v České republice široce diskutované téma. Změny, které přicházejí s různými konsolidačními balíčky, a stárnoucí populace tlačí na státní systémy a nutí k úvahám o delší pracovní aktivní fázi lidí. Jak zdůrazňuje Špolcová, skupina 55+ je zajímavá nejen kvůli své pracovní zkušenosti, ale i z hlediska sociálního dopadu. „Nás zajímalo, čím se tato generace řídí a proč se rozhodují tak, jak se rozhodují. Důvody mohou být různé, od potřeby finančního zabezpečení, přes snahu udržet si aktivní životní styl, až po osobní naplnění, které jim práce přináší,“ vysvětluje Špolcová.

Postoj Amazonu k zaměstnávání lidí 55+

Michal Šmíd, generální ředitel společnosti Amazon, popsal situaci ve společnosti, která má v Česku dvě distribuční centra: „Amazon je velmi otevřený zaměstnávání lidí v kategorii 55+. Nezáleží nám na věku, důležité jsou pro nás schopnosti a zájem pracovat. Pokud má někdo zájem, vše potřebné ho naučíme. Tato věková skupina má v našem týmu plnou podporu. Investujeme do ergonomie pracovních míst, aby byly přizpůsobené pro zaměstnance jakéhokoli věku. Vytváříme pracovní podmínky, které umožňují i starším zaměstnancům plnohodnotně vykonávat svou práci,“ vysvětluje Michal Šmíd.

K otázce, zda lidé blížící se důchodovému věku rádi pokračují v práci, generální ředitel společnosti Amazon říká: „Ano, mnoho z nich si práci užívá a nepočítá dny do důchodu. Samozřejmě, jsou i ti, kteří se na důchod těší – chtějí si užít čas s rodinou, vnoučaty nebo na chalupě. Ale spousta lidí má ráda kolektiv a aktivní život, takže pokračují v práci i po dosažení důchodového věku. V Amazonu vidíme, že většina zaměstnanců tuto možnost vítá,“ dodává Šmíd.

Podle Jany Špolcové se požadavky lidí 55+ na zaměstnání příliš neliší od mladších generací. „Podobně jako ostatní zaměstnanci, i oni kladou důraz na finanční ohodnocení, pracovní kolektiv a benefity. Pro mnohé z nich je důležitý pocit seberealizace. Jedním z hlavních důvodů, proč pokračují v práci, je strach z nudy. Buď je práce baví, nebo si nechtějí přestat udržovat sociální kontakty a rutinu, kterou práce nabízí. Často se obávají, že by po odchodu do důchodu ztratili smysl dne a kontakt s okolím,“ popisuje situaci zástupkyně ředitele společnosti STEM/MARK.

Flexibilita zaměstnavatelů

Důležitá je také otázka ohledně flexibility pracovních podmínek pro starší zaměstnance. „Amazon poskytuje časovou flexibilitu všem svým zaměstnancům. Standardem je čtyřdenní pracovní týden, ale nabízíme i zkrácené úvazky – dvoudenní nebo víkendové směny. To umožňuje zaměstnancům přizpůsobit pracovní dobu svým potřebám, například jako přípravu na odchod do důchodu. Ergonomie našich pracovišť je na vysoké úrovni, což zajišťuje, že zaměstnanci mohou pracovat i ve vyšším věku, včetně těch, kteří mají zdravotní omezení,“ odpovídá na tuto otázku Michal Šmíd.

Lidé ve věkové skupině 55+, přestože se často označují za střední věk, mohou být z pohledu zaměstnání vnímáni jako ohrožená skupina. Jejich pracovní potenciál se totiž postupně snižuje. Tento potenciál se mění v průběhu života, a to jak u mužů, tak u žen, přičemž se u nich vyvíjí odlišně. Věk 55 let je významným milníkem, protože do důchodového věku zbývá přibližně 10 let. A přestože není malé procento lidí, kteří pokračují v práci i po dosažení 65 let, zaměstnavatelé to často nemohou předem předpokládat.

Pro zaměstnavatele tedy představuje těchto 10 let jakousi časovou hranici. Nabírá-li zaměstnance ve věku 55+, může mít na mysli, že pracovní kariéra tohoto zaměstnance se blíží ke konci. Tento fakt se v našem průzkumu jasně odrážel. „Z výzkumu jsme zjistili, že významná část lidí ve věku nad 50 let, i po dosažení 55 let, prochází změnou zaměstnání nebo výběrovými řízeními na nové pozice. Bohužel, jejich zkušenosti jsou často negativní. Mnozí z nich se setkávají s překážkami nebo předsudky, což činí hledání nové práce složitějším,“ říká zástupkyně ředitele STEM/MARK.

Mnoho lidí z věkové skupiny 55+ se tak setkává s určitými formami diskriminace na trhu práce. Často uvádějí, že mladší uchazeči jsou preferováni nad nimi, a že zaměstnavatelé více oceňují mládí a energii než jejich dlouholeté zkušenosti. To samozřejmě vede k frustraci, protože výběrová řízení nejsou jednoduchá. Navíc se v České republice nacházíme podle Špolcové ve specifické situaci, kdy nábor nových zaměstnanců může být komplikovaný a uchazeči často nedostávají od personálních oddělení žádnou zpětnou vazbu. I to přispívá k pocitu nejistoty a demotivace.

Rekvalifikace jako řešení

Velkým tématem pro lidi v tomto věku je také otázka rekvalifikací. „Amazon nabízí specifické programy zaměřené na rekvalifikaci. Není to jen o tom, že zaměstnanec musí po absolvování programu zůstat v Amazonu. Může jít o situace, kdy zaměstnanec cítí potřebu změnit obor nebo pozici, ale nemá dostatečné sebevědomí, že to zvládne. Pro tyto účely máme program s názvem Career Choice, který je dostupný všem zaměstnancům, kteří u nás pracují déle než rok,“ popisuje možnosti Michal Šmíd.

Zaměstnanci mohou čerpat až 95 % nákladů na rekvalifikaci a program zahrnuje různé kurzy, od administrativy a obchodu přes logistiku a dopravu až po technické obory, jako je strojírenství. K dispozici je 12 různých kurzů. Jedním z nejoblíbenějších kurzů, zejména pro starší generaci, jsou jazykové kurzy, především angličtiny, které je možné využít již od prvního dne zaměstnaneckého poměru. „Tento program pomáhá zaměstnancům zlepšit jazykové dovednosti a překonat bariéry, které mohou být pro některé starší zaměstnance výzvou,“ říká závěrem Michal Šmíd, generální ředitel společnosti Amazon.

Tagy: