Napadají ruské obrněnce i zásobovací kolony. Na Ukrajinu dorazily další turecké drony

Válečné drony pro Ukrajinu

Válečné drony pro Ukrajinu

Na Ukrajinu dorazila výrazná posila. Další zásilka obávaných tureckých válečných dronů, které působí ruským ozbrojeným silám velké škody. Nenápadné bezpilotní letouny zásadně ovlivnily v poslední době hned několik válečných konfliktů.

Bayraktary jsou turecké drony, které úspěšně napadají ruské obrněnce i zásobovací kolony. Jsou malé, tiché a obratné.

„Pro standardní protiletecké systémy, které byly vyvíjeny třeba v 70. a 80. letech, představují poměrně obtížný cíl. A to proto, že se pohybují překvapivě pomalu. Navíc materiály, které byly použity, nabízejí výrazně menší radarový odraz, na rozdíl od běžné stíhačky,“ přiblížil jejich výhody politický geograf Jan Kofroň. Díky tomu mohou působit i tam, kde se nepřítel cítí relativně v bezpečí.

Bayraktary předvedly svůj potenciál už v Sýrii, Libyi a výrazně pomohly Ázerbájdžánu k vítězství nad Arménií v poslední válce o Náhorní Karabach v roce 2020. Mohou také svrhávat chytré střely.

„Jsou schopné zničit i tank, zejména když dopadne z horní polosféry nebo ze zadní polosféry,“ upřesnil Kofroň. Ještě účinnější ale mohou být jako dálkově ovládané oči pro dělostřelectvo. „Zkrátka najdou protivníka třeba pomocí kamery, označí jej pomocí laseru a tak dále, a následně dojde k dělostřeleckému přepadu,“ popsal odborník. Ukrajinci je teď používají oběma způsoby. Rusům se je občas podaří sestřelit.

Ukrajina jich ještě před válkou nakoupila nejméně dvacet. V uplynulých hodinách do země z Turecka přes Polsko dorazily další. Podle ukrajinského ministerstva obrany už odvádějí svou práci.

Tagy: