Nápor ukrajinských dětí se v ambulancích zpětinásobil. V Brně vzniklo speciální oddělení

Některé děti uprchlíků si krátí čas sledováním videí na mobilním telefonu.

Brněnské ambulance pro ukrajinské děti pod náporem

Brněnské ambulance vyčleněné pro ukrajinské děti čelí v posledních dnech obrovskému náporu. Denní počty nově příchozích pacientů se zde od začátku války až zpětinásobily. Proto Fakultní nemocnice Brno zřídila přímo v Dětské nemocnici speciální oddělení.

Z Ukrajiny se do Česka dostávala sedm dní. Nyní už je Světlana klidnější. Syna do školy přijali, teď řeší potřebné papíry kvůli své dceři. „Až 9. března jsme byli schopni z Ukrajiny odejít, protože se všude střílelo. Nakonec se to podařilo,“ svěřila se. Pro dceru nyní potřebuje do školky potvrzení o bezinfekčnosti. To jí nyní po vyšetření vystavili v nové ambulanci v brněnských Černých Polích.

„Všichni pochopili, že tu nemáme žádné příbuzné a známé. Bylo to těžké, protože jsem přijela sama s dětmi a tatínka jsme museli nechat na Ukrajině,“ pokračuje Světlana. Speciální dětskou ambulanci v Brně zřídili z kapacitních důvodů. Směrují sem pacienty ze všech UA pointů, které fungují v každé nemocnici už několik týdnů.

Průměrně teď navštěvuje brněnské UA pointy 25 dětí denně. Do nově otevřené ambulance za dopoledne přišlo už 17 dětských pacientů. „Z jedné třetiny přicházejí pro potvrzení očkovacích průkazů, které buď s sebou pacienti mají, nebo ne. Ze dvou třetin řešíme běžné respirační a gastrotestinální infekce. Laicky řečeno rýmy, kašle, zvracení a průjmy,“ přiblížila lékařka Lucie Kalichová z Dětské nemocnice Brno.

V případě, že děti potvrzení o očkování nemají, lékaři jim odeberou krev a z ní poté zjišťují potřebné hodnoty. Pro novou ambulanci vyčlenili dnes již nevyužívané prostory. „Je místem prvního screeningu, vyšetření, případně i posudkové činnosti a děti, které budou potřebovat další péči, následně půjdou dále do nemocnic stejně jako české děti,“ dodal Jan Blatný, náměstek pro Dětskou nemocnici a bývalý ministr zdravotnictví.

V Brně očekávají, že nápor dětí se bude zvyšovat i nadále. Zatím ale na provoz ambulance stačí část personálu a lékařů z jiných oddělení místní fakultní nemocnice.

Tagy: