Následky ruských ztrát? Moskva kovové vojenské známky nahrazuje papírem, hlásí Kyjev

Rusům kvůli obrovským ztrátám na východní Ukrajině dochází kovové vojenské známky, v důsledku čehož Moskva nutí okupanty nosit kvůli identifikaci papíry se základními údaji v náprsní kapse. Ve svém hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb. Podle něj také Kreml ve své propagandě vojáky finančně motivuje za každý obsazený kilometr čtvereční. Rusové podle Kyjeva i dalších expertů trpí během posledních dnů na Donbase rekordními ztrátami.

Ukrajinci během pondělí zlikvidovali dalších 740 okupantů. Vyplývá to alespoň z posledního hlášení ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil. Ztráty Rusů z minulého týdne jsou pak největší od vypuknutí invaze, dodává Kyjev. To se projevuje hned v několika vojenských aspektech.

Vzhledem k nedostatku kovových vojenských známek s osobním číslem, podle nichž lze identifikovat tělo mrtvého vojáka, nařídilo ruské velení okupantům v Luhanské oblasti povinnost nosit papír se základními údaji v náprsní kapse. Informoval o tom ukrajinský štáb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejkrvavějších sedm dnů pro Rusy. Za týden jsme zlikvidovali 6180 okupantů, hlásí Kyjev

„Za účelem motivace okupantů je v nepřátelských jednotkách distribuována propaganda o denních finančních příspěvcích za účast na útočných operacích. Navíc byl každému okupantovi oznámen příplatek za kilometr postupu na ukrajinské území,“ dodal Kyjev.

Podle analytiků Rusové na východní Ukrajině postupují v řádech jednotek kilometrů, což vzhledem ke zmíněným katastrofálním ztrátám není pro Moskvu zrovna ideální. Za obrovskými čísly z posledních dnů zřejmě stojí bezohledná ruská taktika.

„Vagnerovci využívají vězně, kteří u Bachmutu skutečně hynou po stovkách. Často jsou na místo hnáni úplně nesmyslně jen proto, aby Rusové zjistili pozice ukrajinských obránců,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Martin Svárovský.

Podle českého experta je ale taková taktika dlouhodobě neudržitelná. „Asi to ještě nějakou dobu bude pokračovat. Máme ale zprávy o tom, že v ruských věznicích se už zprávy o taktice vagnerovců rozšířily, a velký nábor ruských vězňů tak zřejmě brzy skončí,“ dodal.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 286 tanků, 6 500 dalších obrněných vozidel, 5 155 transportních vozidel, 2 765 dělostřeleckých systémů, 286 vrtulníků, 298 letounů a 2 011 bezpilotních letounů. Zmíněná čísla nelze nezávisle ověřit. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: