Naučil útulkáře počítat do čtrnácti: I takové trenérské eso vystoupí na MET konferenci

Američan, který učil synchronizovanému létání 10 tisíc motýlů, nizozemský odborník, který trénuje psy pro speciální policejní a záchranné operace, nebo slavná trenérka, jejíž pořad obletěl 120 zemí světa. Další ročník MET konference – tedy online konference moderního etického tréninku – opět představí českým divákům spoustu zajímavých řečníků ze světa kynologie.

Sloni, medvědi, 10 tisíc motýlů i psi, kteří umí počítat – seznamte se s Kenem Ramirezem

Největší přednáškový prostor na ročníku 2024 dostane Ken Ramirez. Americký trenér s více než 50 lety zkušeností se před několika týdny vrátil ze pobytu v africké Zambii. V rámci svého projektu zde úspěšně učí slony vyhýbat se pytlákům. Sloni jsou však jenom jedni z mnoha zvířecích druhů, s kterým trenér pracuje. Mezi jeho známé úspěchy patří také například projekt pro botanickou zahradu v Londýně. V zadání pro benefiční galavečer stálo přimět 10 tisíc motýlů nejrůznějších druhů ke koordinovanému letu. V jiném projektu učil v Sierra Leone šimpanze přivolat pomoc při setkání s pytláky.

Před několika lety obletělo kynologický svět video, v němž Ramirez naučil pomocí svého konceptuálního tréninku počítat psa do 14. Pro psí matematiku si vybral obyčejného voříška z útulku a nad výsledky se podivovali trenéři z mnoha zemí. „Panuje velké nepochopení toho, co je to trénink. Jeho jednoduchá definice je učení. A učení je přirozená věc,“ říká známý trenér, který mimo jiné strávil čtvrt století prací s velkými mořskými savci. V češtině mu zatím vyšly dvě knihy. Na MET konferenci bude mít Ken Ramirez dvě přednášky. V té první, velmi praktické, se zaměří na trénink v náročnějším prostředí, kde pozornost psa ruší nejrůznější vlivy. Přednáška vám tak pomůže například při tréninku přivolání nebo třeba pokud trénujete jakýkoliv cvik či pracujete na poslušnosti. V druhé přednášce bude americký odborník porovnávat nejrůznější přístupy pro práci s psí agresivitou.

Robotika ve službách kynologie

S dalším řečníkem, nizozemským trenérem Simonem Prinsem, spojuje Kena Ramireze kromě podobných metod také práce s policejními psy. Zatímco však pro Ramireze je tato oblast jen jednou z mnoha, Prins zasvětil pracovním psům celou svou kariéru. Zahájil ji jako nejmladší vojenský potápěč v historii NATO. Později se přidal ke kynologické jednotce nizozemské policie. Už více než čtvrt století se věnuje výcviku psů na speciální záchranné a taktické operace. Psy cvičí pomocí pozitivního posilování. A pro svou práci využívá nejnovější technické inovace a robotiku. Kromě vlastní práce také učí trenéry psů speciálních jednotek z celého světa. Simon Prins bude na MET konferenci přednášet o budoucnosti kynologie za využití nejmodernějších technologií.

Victoria Stilwell je patrně nejznámější tváří letošního ročníku. Její pořad It's me or the dog (Buď já, nebo pes) se vysílal původně ve Velké Británii a pak se přesunul do USA. Dnes jej viděli diváci ve 120 zemích světa. Jeho první série se odvysílala před téměř 20 lety a pro miliony diváků byla prvním zdrojem informací o moderním etickém tréninku. Victoria Stilwell založila svou vlastní trenérskou akademii, napsala několik kniha a pořádá semináře. Na konferenci bude trenérka původem z Wimbledonu mluvit o tom, jak můžeme zlepšit psí odolnost.

Jak zvýšit psí motivaci a postarat se o zdraví našich mazlíčků

Americká trenérka Hannah Branigan sama sebe popisuje jako „tréninkového šprta“. Ve svém podcastu Drinking from the toilet to také pravidelně dokazuje. Zve si do něj nejrůznější trenéry a společně rozebírají veškeré aspekty tréninku a výchovy psů. V přednášce se zaměří na téma, které trápí řadu pejskařů – na zlepšení drivu a motivace. Často se říká, že s motivací a nadšením se pes rodí. Hannah ale tvrdí, že drive se dá pozitivně ovlivnit u každého psa. Výsledek se pak odrazí v tréninku i při běžném soužití. V přednášce nám ukáže, jak na to.

Československou scénu zastupují dvě ženy, které se honosí diplomem z veterinárního lékařství. Obě se zaměří na zlepšení fyzického zdraví. Veronika Uhlířová (dříve Gesierichová) se však dnes veterinou neživí. Zabývá se dogfitness a je terapeutkou Dornovy metody. Ve své přednášce přiblíží péči o pohybový aparát psů od štěňátek po seniory. Slovenskou veterinářku Janu Radošovskou možná čtenáři znají spíše pod jejím instagramovým účtem Elza radí. Na něm poskytuje rady týkající se psího zdraví. Vydala také knižního průvodce první pomoci psům. Na konferenci se zaměří na péči o zuby. Bude vyvracet oblíbené mýty a dávat praktické tipy.

Konference česky a se záznamem na půl roku

Online konference se uskuteční 9. a 10. března 2024 a její návštěvníci se budou moci podívat na záznamy po následujících 6 měsíců (není nutné sledovat živé vysílání). Všechny zahraniční přednášky budou opět tlumočené do češtiny. Organizátoři letos připravili ještě jednu novinku: Každý nerozhodný pejskař bude moci až měsíc po spuštění online archivu požádat o vrácení peněz v případě, že nebyl s obsahem konference spokojený.

Více informací o jednotlivých přednáškách, o přednášejících a další podrobnosti najdete na www.metkonference.cz.

Tagy:
pes motýli projekt trénink konference trenér přednáška motivace péče o zvířata moderní trénink Victoria Stilwell MET konference