Vrátí se na nedělní silnice kamiony? Návrh ODS podporuje i ministr Kupka. Piráti jsou proti

Kamiony v dopravní koloně

Poslanci ODS chtějí zmírnit zákaz jízd kamionů. Ten v současnosti platí v nedělní a sváteční odpoledne, v průběhu prázdnin se dočasně rozšiřuje také na část pátku a soboty. Návrh, který je v současnosti ve třetím čtení, podporuje i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Na odpor však naráží u některých koaličních partnerů, upozornil na to deník MF DNES.

Pozměňovací návrh k novele zákona o provozu na pozemních komunikacích by řidičům nově umožnil jízdu na vykládku zboží a navazující cestu zpět s prázdným návěsem. Proti tomu se vyslovil například předseda dopravního podvýboru Ondřej Lochman (STAN), podle kterého by změna akorát zhoršila situaci na silnicích. „Někdo říká, že to pomůže profesním řidičům. Znamenalo by to ale pouze, že by přibylo kamionů na silnicích. Nevidím důvod, proč to vzniká. Jediným důvodem je podle mě tlak dopravců. Měli bychom dodržovat nějaký klid o víkendu a nějaké bezpečí,“ sdělil koaliční poslanec reportérům CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivá nehoda v USA: Řidička v plné rychlosti vjela na rampu. Vůz na videu letěl desítky metrů

„Kromě lepších pracovních podmínek by se tím eliminovalo riziko spěchajících řidičů, kteří se snaží stihnout nemožné. Výhodou by bylo i více volných míst na odpočívkách,“ vysvětlil naopak svůj pohled pro MF DNES ministr dopravy Kupka.

Návrhu se zastává i mluvčí sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix. „Především by to pomohlo řidičům. Dnes se stává, že řidič nestihne dojet do cíle a musí až do skončení zákazu zůstat na parkovišti, čímž přijde o polovinu víkendu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

„Obavy, že by to ostatním zkomplikovalo život, jsou liché. V pátky kamiony nejsou těmi, kteří by blokovali silnice. Mimo prázdninové měsíce, kdy zákazy neplatí, komplikace nevidíme. V neděli jsou obavy už naprosto liché, žádné vykládky totiž neprobíhají. Většina fabrik je zavřená a doprava stojí, protože stejně nemá, kam by jela,“ vylíčil svůj pohled na možné dopady změn i v prázdninovém provozu. Citelného zvýšení množství kamionů na silnicích se podle něj lidé bát nemusejí.

V současné době platí zákazy jízdy kamionů v neděle a sváteční dny od 13 do 22 hodin. V červenci a srpnu se omezení rozšiřuje i na pátky od 17 do 21 hodin a soboty od 7 do 13 hodin.

Pozměňovací návrh kritizoval i další koaliční poslanec Václav Exner (STAN). „Já jsem proti, protože to je možné zneužívat k různým jízdám. Navíc jde mimo prázdniny jen o neděli odpoledne,“ doplnil. „Je holt potřeba si jízdy plánovat tak, aby řidič vše stihl v termínu, kdy kamiony jezdit mohou,“ dodal k námitkám dopravců.

„Možností výjimek ze zákazu jízd kamionů o prázdninách a v neděli je už teď velké množství. Navržená úprava by byla tak široká a nekontrolovatelná, že by vlastně zákazy prakticky přestaly existovat,“ uvedl pro MF DNES pirátský expert na dopravu Petr Šlégr.

Přísná pravidla u sousedů

Česko by se podle Pirátů mělo vydat spíše cestou okolních zemí, v nichž platí přísnější pravidla jízdy kamionů. Mimo prázdninový režim mají v Německu a na Slovensku kamiony zákaz jízdy od sobotní půlnoci do nedělních 22 hodin. V Rakousku platí zákaz dokonce již od sobotních tří hodin odpoledne. Polsko naopak provoz omezuje pouze ve státní svátky od 8 do 22 hodin.

Mluvčí sdružení dopravců Felix se proti podobným názorům ohradil. „V některých zemích nejsou dokonce žádné zákazy, třeba v Belgii nebo skandinávských zemích. Všude to platí jinak, není to srovnané,“ shrnul.

Tagy:
Německo zákaz doprava silnice ODS kamion Martin Kupka Ondřej Lochman ČESMAD BOHEMIA Václav Exner