Návštěva Vondráčka u Zemana? Hazard se zdravím a bizarnost, komentují politici

Radek Vondráček

Pokud návštěva prezidenta v nemocnici proběhla bez souhlasu lékaře – to je samozřejmě špatně. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl Radiožurnálu. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář včera přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi na jednotku intenzivní péče bez vědomí ošetřujícího lékaře a bez přítomnosti personálu. Nemocnice to prošetřuje. A námi oslovení politici nešetří kritikou vůči předsedovi Sněmovny.

Vondráček ve čtvrtek oznámil, že prezidenta v nemocnici navštívil po poledni spolu s kancléřem Mynářem. Prezident je podle Vondráčka schopen vykonávat úřad hlavy státu. O Vondráčkově návštěvě ale kromě nemocnice nevěděl dle svých slov ani Babiš. „Ráno jsem mu psal. On říkal, že je předseda Sněmovny, že to vyjádření pana prezidenta je určené pro něj. Ale pokud to bylo bez vědomí nemocnice, je to samozřejmě špatně,“ řekl Babiš pro Radiožurnál.

Návštěvu předsedy Sněmovny u Zemana nechápou ani další oslovení politici a mluví o bizarnosti či hazardu se zdravím. „Já jsem u toho nebyl. Vím, že pan Vondráček byl v nemocnici. O tom, jak tam byl, jestli s někým mluvil, nebo nemluvil, nevím. Jestli šel ráno na návštěvu, nemocnice by to samozřejmě měla vědět,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Mě tahle celá situace přijde neuvěřitelná. Pokud je pacient, jakýkoliv pacient, na jednotce intenzivní péče, má speciální režim, speciální režim návštěv. Nejenom, že nás Pražský hrad, lidé okolo pana prezidenta, neinformují o tom, v jakém stavu pan prezident je a zda se bude schopen vrátit ke svým povinnostem, ale oni skutečně neuvěřitelným způsobem hazardují s jeho zdravím,“ říká předseda STAN Vít Rakušan.

Skopeček: Další bizarnost

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky Mynář takovým jednáním vytváří ještě větší zmatek kolem Zemanova zdravotního stavu. „Tímto způsobem přizvou předsedu Sněmovny a vzápětí vyjde najevo, že ten krok je mimo jakoukoliv konzultaci s ošetřujícím lékařem. Zároveň vychází ze sledu událostí zmatečné a protichůdné to, že v podobném čase vystupuje manželka pana prezidenta s vyjádřením, které je i významem úplně proti tomu, co vysvětluje pan předseda Vondráček v televizi,“ myslí si Kupka.

A kritikou nešetří ani jeden z údajných kandidátů na ministra financí Jan Skopeček (ODS). „To považuju za další bizarnost a neuvěřitelnou věc v té mozaice věcí, které se kolem zdravotního stavu pana prezidenta dějí. Já velmi přeju panu prezidentovi, aby se uzdravil, a přeju mu zdraví, ale to, co dělá jeho okolí v souvislosti s informováním o jeho zdravotním stavu, mu dělá obrovsky nedobrou medvědí službu a jenom se tímto způsobem a tímto chováním přiživují nejrůznější spekulace, které běhají jak médii, tak na sociálních sítích, a které určitě nejsou nejhezčí.“

Skandál propukl naplno ve čtvrtek večer, kdy se ÚVN distancovala od Vondráčkových slov ohledně zdravotního stavu Zemana. „ÚVN nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Hrad čelí dlouhodobé kritice

Vondráček po setkání s prezidentem v ÚVN novinářům řekl, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a že podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny. „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ popsal.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na čtvrteční odpoledne ohlásil na Hradě brífink, na kterém vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky Ivany prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy.

Tagy: