Nebankovní úvěry: Jak se bránit proti neseriózním společnostem?

Vladimír Rajf v pořadu Interview PLUS

Interview PLUS 6.10.2023

V dnešní době, kdy mnoho lidí hledá rychlé finanční řešení, se stává čím dál tím častějším jevem, že se lidé obrací k nebankovním institucím pro spotřebitelský úvěr. Bohužel ne všechny tyto instituce jsou seriózní a mnoho z nich využívá nejasných smluvních podmínek, aby získaly výhodu nad svými klienty.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě:

Možná se to stalo i vám a vzali jste si nebankovní spotřebitelský úvěr u neseriózní společnosti. Jak takovou situaci řešit? O tom jsme se bavili v Interview PLUS s Vladimírem Rajfem ze společnosti Krejčí, Rajf & partneři. Podle něj je problém neseriózních nebankovních společností velmi častý a týká se drtivé většiny poskytovatelů spotřebitelských úvěrů v České republice.

„Setkáváme se s případy tohoto typu prakticky denně a jsme názoru, že je to celospolečenský problém, který je třeba intenzivně řešit,“ říká Rajf.

I přes zpřísnění podmínek pro poskytovatele úvěrů ze strany České národní banky v říjnu 2018 se situace moc nezměnila. „Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů se vždy umí patřičným způsobem přizpůsobit,“ upozorňuje advokát v rozhovoru.

Pokud uvažujete o nebankovním úvěru, je důležité si dobře promyslet, zda jej skutečně potřebujete. Pokud ano, je nezbytné pečlivě prostudovat smluvní podmínky, včetně úrokových sazeb a poplatků. Rajf doporučuje poptat si nabídky od více poskytovatelů a porovnat je.

Jedním z častých „fíglů“ neseriózních společností je požadavek na získání živnostenského oprávnění od žadatele o úvěr. Tímto způsobem se snaží obcházet zákon o spotřebitelských úvěrech.

Pokud jste již nebankovní úvěr uzavřeli a máte obavy o jeho poctivost, existují možnosti, jak se bránit. Advokátní kancelář Krejčí, Rajf & partneři nabízí službu „neplať úroky“, která pomáhá klientům získat zpět peníze zaplacené nad rámec původního úvěru.

„Jedná se o projekt, který cílí právě na osoby, které čerpaly spotřebitelský úvěr u některé z nebankovních institucí. A díky tomu, že naše kancelář se této oblasti věnuje velmi dlouho, tak jsme postupem času zjistili, že poskytovatelé nebankovních úvěrů – spotřebitelských úvěrů, porušují zákon ve velkém rozsahu, což má za následky neplatnosti spotřebitelských smluv o spotřebitelském úvěru.“

Je důležité si uvědomit, že právní pomoc nemusí být finančně náročná. Vstupní posouzení je bezplatné a odměna pro advokátní kancelář vzniká až po úspěšném vymožení nároků klienta. Aspoň takto mají zavedená pravidla v tomto případě ve společnosti Krejčí, Rajf & partneři.

„Těch případů řešíme opravdu velké množství a v situaci, kdy od klienta obdržíme správné a pravdivé informace a poskytuje nám v tom průběhu součinnost, tak si dovolím tvrdit, že naše úspěšnost je více než devětadevadesátiprocentní,“ dodává Rajf.

V dnešní době je nezbytné být opatrný a informovaný. Pokud máte obavy o svůj úvěr, neváhejte se obrátit na odborníky.

Tagy:
podvod Česká národní banka advokát úrok Česko Komerční sdělení úvěr advokátní kancelář spotřebitelský úvěr Krejčí, Rajf & partneři