Odvolejte Turka z kandidátky, žádají Zelení kvůli nacistickým symbolům. Motoristé se ho zastali

Filip Turek

Nerudová zaútočila na Turka kvůli starožitnému svícnu

Odvolejte kandidáta do Evropského parlamentu Filipa Turka, vyzývají Zelení společně s dalšími signatáři v otevřeném dopisu předsedu Přísahy Roberta Šlachtu. S jeho stranou Motoristé sobě zabojují o mandáty v eurovolbách. Důvodem má být Turkova záliba ve sběratelských předmětech spojených s nacistickou symbolikou, stejně jako například znak na přilbě odkazující k řeckému neofašistickému hnutí. Podle předsedy Motoristů Petra Macinky jde ale o „pseudoproblém“.

Autoři výzvy kritizují lídra kandidátky Přísahy a Motoristů sobě za „nepokrytou zálibu ve sběratelských předmětech s hákovými kříži“ a připomínají i dýku SS, která byla velkým tématem během diskuze mezi Turkem a jedničkou kandidátky STAN Danuší Nerudovou (STAN) na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Pití Sava, predátorské tituly i vytržení z kontextu. Nerudová a Turek nešetřili osobními útoky

V otevřeném dopise se rovněž objevuje zmínka, že kandidát měl v roce 2016 závodit v helmě s logem řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Členové tohoto uskupení byli dříve odsouzeni za politicky motivované násilí, a to včetně vražd. Vedení strany bylo v roce 2020 odsouzeno za účast na kriminální činnosti.

Zelení zdůrazňují, že nejde o jednotlivé případy, ale spíše o „deklaraci nebezpečných postojů, které nemají mít v politice dnešní doby žádné místo a je potřeba je ostře odmítnout“. V souvislosti s tím tak vyzvali předsedu Přísahy, aby Turka ze seznamu uchazečů o post europoslance odvolal.

Mezi signatáři je například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, spisovatelka Tereza Boučková nebo účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek.

Turka se v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zastal předseda Motoristů sobě Petr Macinka, který řekl, že bývalý závodník „nacistickou ideologii nepropaguje a že se jedná o pseudoproblém“. „Je to jen sběratelství,“ pronesl. Odvolat kandidáty je však možné pouze 48 hodin před začátkem hlasování. Oficiální limit byl tedy do středečních 14:00.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kometa shořela. Turek byl slabý, jako vylouhovaný pytlík čaje Šlachty, nebere si expert servítky

Tagy:
nacismus politika Evropský parlament Robert Šlachta Strana zelených podpis neonacismus kandidatura Zelení volby do Evropského parlamentu Evropské volby 2024 PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Filip Turek Motoristé sobě Zlatý úsvit