
Boj o sojový párek nebo čočkový burger pokračuje
Nechceme kecat lidem do života. Těmito slovy stopl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) změnu, podle které by se neměly používat názvy jako „sójový párek“ nebo „čočkový burger“. Jenže po půl roce je spor o označování rostlinných náhražek zpět. Tentokrát chce ministr i přes dřívější ujišťování sjednotit pravidla přes Brusel. Veganské organizace nápad kritizují.
Burger, vinná klobása, sekaná nebo tlačenka – tradiční názvy s netradičním složením. „Rostlinnou tlačenku děláme z rostlinné alternativy želatiny, což je mořská řasa agar. Vevnitř je navíc tofu, tempeh a sójové maso,“ uvedla pro CNN Prima NEWS spolumajitelka prodejny Bezmasny Diana Kahleová.
ČTĚTE TAKÉ: Dětské cukrovinky, olej, máslo či koření. Řetězce stahují v Česku z pultů závadné potraviny
I přesto, že je prodejna otevřená teprve rok, zájem o vegetariánské či veganské výrobky podle spolumajitele stále roste. A to i mezi „masožrouty“. „Jsou i lidé, kteří nechtějí mít maso sedm dní v týdnu. Nepřijde mi, že by k nám chodili zmatení lidé, co by nevěděli, že si u nás maso nekoupí,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS David Hůlka.
„Potvrzují to i průzkumy z území Česka, které jsme si nechali zpracovávat minulý rok, kdy osm z deseti Čechů správně pochopilo, co je sójový párek a že neobsahuje maso,“ okomentovala pro CNN Prima NEWS komunikační manažerka spolku ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Po půl roce Výborný otočil
Ministerstvo zemědělství prosazuje podobnou ochranu označení, jakou mají od roku 2023 mléčné výrobky. Tedy, že produkt dostane například místo rostlinného mléka název rostlinný nápoj. „Získali jsme na naši stranu asi 18 států, teď už je to jen na Evropské komisi. Pokud chce mít někdo sójový párek, tak nevidím problém v tom, aby se to označovalo jako alternativa nebo sójová alternativa párku. Myslím, že to každý pochopí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Výborný.
Ministerstvo přitom na začátku roku chystalo vyhlášku, která by názvy jako burger, řízek nebo párek ponechala jen pro masné výrobky. Z plánu ale nakonec Výborný vycouval. „Nechceme lidem kecat do života,“ uvedl letos v lednu ve svém příspěvku na X Výborný.
Jak jsem opakovaně řekl, nechceme lidem kecat do života ‼️ Současně věřím výrobcům, že budou férově své produkty označovat tak, aby každý zákazník jasně věděl, co kupuje. A naopak, že zákazník je svéprávný a ví, co kupuje. Opravdu nemám ambici lidi vychovávat ‼️
— Marek Výborný (@MarekVyborny) January 22, 2025
„A o šest měsíců později se asi rozmyslel a o lidech si najednou myslí, že jsou hlupáci. Možná je to zvláštní tah před volbami, netuším,“ okomentoval Hůlka.
Řezníkům ale vadí, že s názvy jako karbanátek nebo párek přišli v dávné minulosti oni. Právě pro masné výrobky. „Mně to přijde jako úplně nový druh výrobků, které s těmi původními nemají co společného a najednou používají náš marketing,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.
Lidé, kteří vědomě omezují konzumaci masa, se nazývají flexitariáni. Nejčastěji ze zdravotních, etických nebo ekologických důvodů. Podle průzkumů tvoří 30 procent evropské populace.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prázdniny bez vaření. Restaurace nabízejí i speciální jídla pro děti. Kolik za ně zaplatíte?