Nejaktivnější indonéská sopka Merapi se probudila k životu. Chrlí lávu a horké mraky

Nejaktivnější indonéská sopka Merapi opět straší obyvatele Jávy. Ve středu vybuchla a do délky 1 500 metrů vytekla po jejím svahu láva. Jde o její nejprudší aktivitu od listopadu, kdy úřady zvýšily stupeň nebezpečí v blízkosti sopky. Merapi leží na hustě obydleném ostrově poblíž historického města Jogdžakarta. Je nejaktivnější z desítek sopek na indonéském území a v nedávné době vybuchla několikrát. Po výbuchu v roce 2010 zemřelo 347 lidí.

Nebezpečí je nyní na druhém nevyšším stupni a úřady zakázaly vstup do pětikilometrového okruhu kolem kráteru. Merapi se zvedá do výšky 2 968 metrů a vulkanologové na její zvýšenou aktivitu upozorňují od loňského listopadu.

Vedoucí indonéského vulkanologického a geologického střediska pro zmírnění geologických rizik Pak Kasbani varoval, že láva se může dostat až na silnice poblíž sopky. Webu CNN také popsal, jak sopka od středečního rána chrlila nejméně 30krát častěji „docela intenzivní“ horké mraky. Zvuky erupce pak byly podle tamních úředníků slyšet z dálky 18 mil (29 kilometrů).

Okamžité zprávy o poškození nebyly zaznamenány, ačkoli fotografie na sociálních sítích zobrazovaly popel pokrývající několik domů. Místní agentura pro zmírňování následků katastrof uvedla, že někteří obyvatelé se rozhodli opustit své domovy.

Indonésie je souostroví s 270 miliony obyvatel. Leží v západní části takzvaného Ohnivého kruhu. V pásmu kopírujícím okraj Tichého oceánu se setkávají litosférické desky, jejichž pohyb se projevuje častou seismickou a vulkanickou činností. V Indonésii se nachází 130 aktivních sopek, což je více než v kterékoliv jiné zemi.

Tagy: