Déšť a bouřky budou následovat tropy. Kdy se připravit na úmorné vedro přes 30 °C?

Vedro (Ilustrační foto)

Počasí 12.8.2022 6:08

Pátek se ponese v duchu letních teplot a příjemného počasí. Polojasnou až skoro jasnou oblohu však vystřídají bouřky a přeháňky. Na co se Češi mohou těšit o víkendu?

V pátek bude polojasno až skoro jasno, v průběhu dne však může být i oblačno. Na severu a severovýchodě by lidé neměli zapomenout deštníky – postupně se místy objeví přeháňky i bouřky. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale zatím výstrahu nevydali.

Nadále však platí varování před vznikem požárů. Výstraha zahrnuje Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický, Ústecký, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Liberecký kraj.

Teploty budou příjemné – ty nejvyšší by se měly pohybovat mezi 23 až 27 °C, na horách pouze kolem 18 °C. Vát bude slabý vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, v bouřkách však zesílí.

V noci na sobotu bude polojasno, na severu a severovýchodě postupně oblačno až zataženo. Místy se objeví déšť nebo přeháňky. Teploty klesnou k 15 až 11 °C, na jihozápadě místy i k 9 °C.

S nedělí dorazí tropy

Víkend bude jak slunečný, tak deštivý. V sobotu bude polojasno, během dne může být místy oblačno až zataženo. Stejně tak se na většině území objeví déšť, přeháňky a bouřky. Na horách budou srážky četnější, na jihovýchodě jen ojediněle. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C.

Naopak v neděli se teploty dostanou přes tropickou třicítku. Teploměry naměří od 27 do 31 °C. Zároveň bude polojasno, ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Vát bude slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr o síle 1 až 4 m/s, na východě o rychlosti 2 až 6 m/s.

V tropickém duchu se ponese i začátek týdne. V pondělí se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 29 až 33 °C, na jihovýchodě kolem 27 °C. Stejně tak se mohou objevit bouřky nebo přeháňky. V úterý se bude situace opakovat – teploměry naměří znovu 29 až 33 °C.

Tagy: