Levný benzin, potraviny i neřesti. Předvolební boj v Polsku graduje, těží z něj i Češi

Ceny na českých čerpacích stanicích

Češi na vlastní kůži zažívají vliv blížících se polských voleb. O víkendu skokově klesla cena na některých čerpacích stanicích polské společnosti PKN Orlen, v obchodech pak byly kousek za hranicemi výrazně levnější potraviny a tabákové výrobky. Nákupní síle Čechů nahrává snížení základních úrokových sazeb tamní centrální bankou. Volby mají ale i stinné stránky, které se dotýkají rovněž českého trhu.

Zatímco slovenské volby Češi na svých peněženkách příliš nepocítili, ty polské už ano. Během víkendu totiž některé čerpací stanice z polské polostátní společnosti PKN Orlen nabízely v Česku levnější benzin i naftu. Úspora mohla dosáhnout až téměř osmi korun za litr. Ihned se proto objevily hlasy, že se jedná o předvolební tah tamní vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský dorazil do Kyjeva. Počítáme s tím, že se Ukrajina připojí k evropské rodině, pronesl

Generální ředitel polské firmy Daniel Obajtek je totiž členem vládní strany a spekuluje se, že společnost chtěla české zájemce o levná polská paliva udržet před hranicemi. „Zřejmě dochází k pokynům, aby se ceny držely na nízkých úrovních. Poláci už mohli být naštvaní, že palivo na některých pumpách dochází a tvoří se velké kolony. Byl to dle mého pokus zavést nízké ceny v českém pohraničí. Po víkendu ale bylo jasné, že to není udržitelné,“ řekl pro CNN Prima NEWS poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Efekt polských voleb je podle něj značný. Kde se proto mohou Češi setkat s jejich odrazem ve zboží a službách? Podle ekonomů oslovených CNN Prima NEWS téměř všude.

Už několik měsíců mohou lidé pozorovat nízké ceny základních potravin v polských obchodech. Může za to snížení DPH na potraviny a další sortiment. Opatření bylo zavedeno 1. února 2022 a původně mělo být v praxi půl roku. Kvůli možnému cenovému nárazu ale vláda rozhodnutí o ukončení oddalovala. Nakonec se kabinet rozhodl, že podpora bude pokračovat nejméně do konce letošního roku. Tedy tak, aby se ceny nevrátily na původní vyšší úroveň před říjnovými volbami.

Z toho ale jednoznačně těží Češi z pohraničí. Ti totiž mají příležitost jezdit na levnější nákupy za hranice. „V rámci boje o voliče a jako pomoc domácnostem došlo ke snižování daní. U DPH se to nezdá, ale je to výrazný rozdíl oproti České republice,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Jo možné, že lidé budou moci výhod využívat už jen pár posledních měsíců. Není totiž vůbec jasné, zda se nová vláda po říjnových volbách bude snažit držet DPH na aktuální snížené úrovni.

Češi vedle potravin ve velkém levně nakupují i cigarety. Do tamního rozpočtu mohli skrz tabákové výrobky odvést až pět miliard korun.

Na volby reaguje i centrální banka

Podle Peterky se do Polska vyplatí jezdit i za některými službami, jako je holičství nebo pedikúra. A to kvůli levnějším pohonným hmotám. Polská centrální banka navíc překvapila mnohé analytiky, když v minulém týdnu snížila základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na šest procent. A to i přesto, že inflace je v Polsku stále dvouciferná.

„Centrální banka se evidentně snažila vyjít vstříc vládní straně Právo a spravedlnost. Rozhodnutí oslabilo polský zlotý, a lidé z Česka proto mají zboží dostupnější,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle Křečka je ale snížení úrokových sazeb polskou centrální bankou i nevýhodou pro Českou republiku. „Kromě zlotého došlo k oslabení české koruny. To se mohlo promítnout na vyšších cenách na čerpacích stanicích, protože dovoz ropy nás při oslabené koruně stojí více,“ řekl poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

Pravým důvodem ke kroku Polské národní banky mohl být trh s hypotékami. Poláci totiž mají velké množství hypoték, které nejsou fixované. „Naopak jsou variabilní a nastavení základní úrokové sazby je velmi důležité pro splátku na každý měsíc. Snížení sazeb tak bylo zásahem pro domácí publikum, přesto mělo přesah i na českou korunu a maďarský forint,“ řekl dále Křeček.

Ten také uvádí negativní příklad, jak polské volby ovlivňují český trh. „Vidíme to u obilovin a kuřecího masa. Polsko totiž uvalilo embargo na dovoz levnější ukrajinské pšenice. Je to protekcionismus pro polské zemědělce. Přesto se tato surovina nedostane na další trhy,“ dodal.

Tagy: