Před 20 lety smetla Prahu ničivá povodeň. Podívejte se na záběry zkázy i unikátní grafiku

Od nejhorších povodní v české historii je to již 20 let. Snímky zatopené Prahy se staly smutným symbolem.

Praha v novodobé historii nepamatuje horší pohromu. Přesně před dvaceti lety do hlavního města dorazila povodňová vlna a brala vše, co jí stálo v cestě. Voda zcela vyplavila městskou část Karlín, zatopila metro a ze zoo odnesla lachtana Gastona.

Jedna z největších katastrof, jaká kdy postihla Prahu. Povodně před dvaceti lety hlavní město doslova spláchly.

Obrovská masa vody se řítila z přehrad vltavské kaskády na hlavní město a tehdejší primátor Igor Němec optimisticky švitořil.

„Hrozí to, že se bude muset uzavřít pražské metro. Jak to vypadá?“ tázal se ho novinář televize Prima. „Jsem rád, že mi tuto otázku kladete. Není to pravda, pražské metro jezdí, je to v tuto chvíli velmi bezpečná doprava, pozval bych naopak Pražany, aby metro využívali,“ zněla primátorova odpověď.

Co následovalo, dobře víme. „Jedenáct stanic metra je v tuto chvíli pod vodou. Dopravní podnik nevylučuje, že k nim během několika hodin můžou přibýt další,“ hlásila tehdy reportérka.

Lidé museli například evakuovat pražskou čtvrť Karlín, kterou se valila voda, jež neustále přibývala. Bourala ploty a odřezávala ulice.

„Mám tu auto. Koukejte. Chudinka se topí,“ popisoval tehdy jeden z Pražanů. Křižovatka ulic Thámova a Křižíkova je od řeky vzdálena zhruba půl kilometru. V momentě, kdy se hladina začala zvedat, si místní nebyli jistí, kam až vystoupá. Voda nakonec zatopila přízemí většiny budov v Karlíně.

Právě Karlín, kde voda strhla 25 domů, se stal jedním ze symbolů povodní. Další ikonou byl lachtan Gaston. Čtyři sta kilometrů z Prahy až do německého Lutterstadt-Wittenbergu uplaval statečný lachtan za necelý týden. Když už to vypadalo, že se vrátí domů, zahynul na následky stresu.

Pocity pracovníků zoologické zahrady, kteří náhle přišli o už zachráněného Gastona, lze popsat dvěma slovy. „Šílená lítost,“ řekl jeden z ošetřovatelů. Na lachtana Gastona v zoo nikdy nezapomněli, dodnes ho tu připomíná socha.

Tagy: