Lodě na mělčině, toxické prostředí a mrtví říční delfíni. Přítok Amazonky je bez vody

Hladina řeky Río Negro v brazilské části Amazonie je kvůli suchu nejnižší za posledních 121 let. V jednom z přítoků Amazonky je tak málo vody, že lodě v přístavu Manaus zůstaly stát na mělčině. To narušilo lodní dopravu, na které jsou závislé statisíce místních obyvatel. Nedostatek vody ohrožuje také ekosystém pralesa, informovala agentura Reuters.

Na soutoku řek Río Negra a Amazonka v pondělí sahala vodní hladina do výše pouze 13,59 metru. Nízká hodnota překonala i 13 let starý rekord, kdy od počátku měření v roce 1902 bylo do té doby v řece nejméně vody. Data v pondělí zveřejnil přístav v brazilském městě Manaus na svých webových stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: Dopad El Niña na zimu je takřka nevyhnutelný, tvrdí experti. Popsali hlavní hrozby jevu

Za neúnosnou situací v regionu stojí neobvyklé sucho. Brazilské vládní centrum pro varování před katastrofami (Cemaden) zaznamenalo v některých oblastech Amazonie v období od července do září nejnižší srážky od roku 1980.

Podle brazilského ministerstva pro vědu, technologie a inovace může za sucho klimatický jev El Niño. Ten způsobuje extrémní počasí v celém světě. V prohlášení ze začátku října úřad uvedl, že žádné zlepšení neočekává minimálně do prosince. Zároveň předpokládá, že na konci roku působení jevu vyvrcholí.

Sucho od pondělí zasáhlo 481 tisíc lidí, uvedla agentura civilní obrany rozlohou největšího brazilského státu Amazonas, kde se Manaus nachází. Rychlé vysychání přítoků řeky Amazonky způsobilo, že lodě uvízly na říčním dnu a kvůli tomu byly přerušeny dodávky potravin a vody do odlehlých vesnic v džungli.

Obyvatele lokality znepokojilo znečištění vody, prostředí je doslova toxické. „Naše děti mají kvůli vodě průjmy, zvracejí a často mají horečku,“ vysvětlila Luciana Valentinová pro agenturu Reuters. Koncem minulého týdne proto brazilská nevládní organizace Fundação Amazônia Sustentáve (FAS) doručila místním vesnicím zásoby vody a potravin.

Dodávky vody místním ulevily, potvrdil Pedro Mendonça, který žije v amazonském pralese. „Byli jsme tři měsíce bez deště. Je mnohem větší horko než v minulých suchých obdobích,“ uvedl.

Sucho představuje hrozbu i pro ohrožené říční delfíny. Na přelomu září a října uhynulo v Amazonii přes sto říčních delfínů, informovalo CNN s odkazem na brazilský Institut pro udržitelný rozvoj. „Na určení příčiny je ještě brzy, ale podle našich odborníků určitě souvisí s obdobím sucha a vysokými teplotami,“ uvedli vědci. Teplota vody v některých částech místního jezera Tefé přesahovala 39 stupňů Celsia.

Mohlo vám uniknout, že v Brazílii zažívají turbulentní časy. Na počátku roku zažila Brazílie takovéto nepokoje.

Tagy:
sucho Brazílie Amazonie Amazonka Manaus Amazonas El Niño Río Negro