Nejsme jen křoví. Lidovcům a topce se nelíbí, že by jim ODS seškrtala místa na kandidátkách

Jsme plnohodnotní partneři. S těmito závěry reagují členové KDU-ČSL a TOP 09 na hlasy z ODS, které mluví o novém rozložení kandidátek Spolu do sněmovních voleb. Z ODS zní, že by měla mít více svých kandidátů než před čtyřmi lety. Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová CNN Prima NEWS napsala, že věří, že strany se dokážou spravedlivě domluvit.

Pro koalici Spolu je podle Pekarové zásadní zabránit vládě Andreje Babiše s Tomiem Okamurou. „Už jsme mnohokrát dokázali, že se umíme domluvit a věřím, že tentokrát tomu nebude jinak. Samozřejmě ale dohoda musí odrážet reálnou sílu koaličních stran, mezi nimiž je TOP 09 podle průzkumů dlouhodobě druhou nejsilnější stranou, ostatně mnohdy máme zhruba poloviční preference ODS, z čehož se dá v jednáních určitě vycházet,“ napsala CNN Prima NEWS Pekarová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Dodala, že je přesvědčena, že pokud se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL rozhodnou jít v koalici Spolu do sněmovních voleb příští rok, určitě najdou spravedlivé a vyvážené řešení, které bude respektovat pozici všech tří stran v koalici.

Podobně reagoval i ministr zemědělství Marek Výborný, který se o víkendu bude ucházet o post předsedy KDU-ČSL. Redakci napsal, že o smysluplnosti projektu Spolu z jeho strany není pochyb. Podle Výborného se jedná o jedinou možnou alternativu vůči současné opozici, kterou tak lze porazit.

Výborný: Nerozhodují preference, ale výsledky

„Povedeme o tom poctivou debatu i na sjezdu KDU-ČSL a z něj by mělo zaznít jasné doporučení směrem k parlamentním volbám. Vše další už bude předmětem jednání. Pro lidovce je důležité mít i nadále odpovídající postavení v celém projektu. Nerozhodují preference, ale volební výsledky. Připomenu, že například v krajských volbách jsme získali asi polovinu mandátů co ODS,“ zdůraznil Výborný.

Lídři koalice Spolu tak reagovali na informace CNN Prima NEWS o ambicích ODS. Ze strany premiéra Petra Fialy zaznívá, že ODS chce pokračovat v koalici Spolu, ale měla by mít více míst na kandidátkách než před čtyřmi lety, protože je silnější – zatímco topka i lidovci ztrácejí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Liberální postoje jsou zhoubné, má jasno Čunek. Nemůžeme favorizovat lidi, kteří se cítí jako kočky

Dalo se to čekat, říká Čunek

Někteří naopak ale takový požadavek chápou. Senátor Jiří Čunek, který se rovněž bude ucházet o post předsedy KDU-ČSL, pro CNN Prima NEWS řekl: „To se dalo čekat. To je ta chyba současného vedení – Jurečky i Výborného a předsednictva. V koalici jsme se úplně marginalizovali, protože jsme nedokázali prosazovat svou politiku. Tím jsme se stali nepotřebnými. Teď nastává přirozený jev, že už nás nepotřebují a budeme jim jenom dělat křoví. A oni zcela pochopitelně řeknou – už nejste tak silní, nemáte na to nárok. Na našich zádech do poslanecké sněmovny nepojedete.“

Další členové lidovců a topky nicméně věří, že se s ODS dokážou domluvit. „Určitě všichni v rámci Spolu chceme spolu porazit Babiše s Okamurou a už jsme mnohokrát ukázali, že se umíme dohodnout a zvítězit. Všechno ostatní jsou detaily,“ napsal CNN Prima NEWS ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek.

Podotkl, že bez TOP 09 by zase jiní ze Spolu neměli s jedenácti procenty premiéra. Podle Ženíška tomu musí odpovídat i postavení na kandidátkách.

„Každé sestavování koaliční kandidátky je velmi náročné a vyžaduje dlouhé vyjednávání. Věřím, že ho kolegové zvládnou s dobrým výsledkem,“ uvedla poslankyně TOP 09 a bývalá ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová.

Lidovce čeká volba vedení. I na tom bude záležet

„Dlouhodobě říkáme, že projekt koalice Spolu není jednorázový. Nejen proto preferujeme Spolu i pro příští volby do poslanecké sněmovny. O případných pozicích na kandidátkách budeme teprve jednat. Nerad bych předjímal. Každopádně TOP 09 má dlouhodobě stabilní pozici,“ komentoval pro CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

První místopředseda lidovců a poslanec Jan Bartošek i bývalý lidovecký předseda a poslanec Pavel Bělobrádek pouze uvedli, že vše bude teprve předmětem jednání.

„Pro KDU-ČSL je nyní zásadní nadcházející sjezd a směr, jakým se po sjezdu naše strana vydá, což úzce souvisí s novým vedením, které delegáti na sjezdu zvolí. Pak teprve začnou jednání o kandidátkách do sněmovních voleb 2025,“ podotkl poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Lidovci si nové vedení zvolí o víkendu v Olomouci. O post předsedy se znovu ucházejí dosavadní lídr a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr zemědělství Marek Výborný, kandidaturu ohlásil i dlouholetý senátor Jiří Čunek, který kritizuje směřování strany a označuje ho za příliš liberální.

VIDEO: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

Tagy: