Nejsme socialistický podnik, říká česká právní kancelář. Chce se zbavit líných pracovníků

Největší česká advokátní kancelář Havel & Partners chystá propouštění části zaměstnanců. Svým podřízeným to oznámil hlavní partner kanceláře Jaroslav Havel přes pracovní e-mail. V něm se zmiňuje také o využívání home office nebo o využívání benefitů. Zároveň zdůraznil, že kancelář není socialistický podnik a propouštění se bude týkat nejvýše 25 zaměstnanců. Firma přitom před pár dny oznámila vynikající pololetní výsledky.

Informace o propouštění unikla z pracovního e-mailu, který se šíří po sociálních sítích. Jako první o tom informoval web Česká justice. E-mail má předmět „Zasedačky nejsou občerstvovačka – HP není socialistický podnik, proto mírné snížení stavů“. Původní spor uvnitř kanceláře se totiž měl údajně týkat cukrovinek, které byly určené na jednání. Zaměstnanci ale měli čokoládové sušenky sníst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sankce Putinův režim nepoloží na lopatky hned. Rusko má zatím peníze kde brát, říká Just

V úvodu zprávy proto Havel oznamuje, že odvaha řady našich pracovníků v čerpání firemních výhod i mimo vymezené mantinely už v posledních měsících překročila únosnou míru. „Nadstav pracovníků je zřejmý, proto se vedení firmy rozhodlo zredukovat počet o 20 až 25 osob,“ napsal Havel svým podřízeným.

E-mailová komunikace je z 5. srpna a v těch dnech se měl spustit proces „revize nadbytečných pozic a nevýkonných lidí“. „Blahobyt dostihl i nás. Do 2-3 měsíců se ozdravíme, očistíme o lenošné a nevýkonné kolegy i nevhodné návyky. Prošly tím Google, Meta i Amazon, řada je logicky i na nás,“ píše dále Havel.

Podle něj je vhodné nápravu udělat v době, kdy se advokátní kanceláři daří a vykazuje rekordní růst. Podle webu epravo.cz navazuje firma na úspěšný loňský rok. Za prvních šest měsíců činily tržby 570 milionů korun a výnosy za právní a daňové služby vzrostly za prvních šest měsíců o 15 procent.

Havel v oznámení také uvádí, že propuštění pracovníků vykáže respekt těm, kteří aktivně přispívají k rozvoji firmy. Vzorně plní své povinnosti a úsporně hospodaří se svými zdroji. „A vytvoříme tak rezervy na další růst odměn našich kvalitních a loajálních kolegů a kolegyň,“ zmínil Havel.

Havel: Omezíme home office

Hlavní partner advokátní kanceláře se také zmínil o benefitech, které firma nabízí. Do budoucna totiž bude vedení trvat na větší přítomnosti pracovníků zejména u nižších pozic v kanceláři. „Ty, které několikrát denně dostávají práci od nadřízených či juniorních pozic, které se musí rychleji učit a profesně růst,“ dodává Havel.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ovládli jsme další ruské město a sestřelili „pekelnou kachnu“, tvrdí Ukrajinci

Na sociálních sítích na e-mail reagují někteří právníci. Jeden z příspěvků zveřejnil například advokát Petr Němec. „Advokátní kancelář Havel & Partners s námi pravidelně prohrává. Pokud mají jejich advokáti a koncipienti žízeň či chuť na nanuk, mohou se k nám stavit pro odškodné. Zároveň bych poprosil Českou advokátní komoru, zda neuvolní ze sociálního fondu peníze na chléb pro Havly,“ napsal.

Kancelář Havel & Partners byla založena v roce 2001. Specializuje se na komplexní právní a daňové služby pro české, slovenské a mezinárodní společnosti. Firma má kanceláře v Praze, Bratislavě, Brně, Plzni, Olomouci, Ostravě a také ve Frankfurtu. V kanceláři pracuje na 350 právníků a daňových poradců, 200 advokátů a asi 500 dalších spolupracovníků.

Tagy:
práce právo advokátní kancelář Jaroslav Havel