Největší loď světa se na moře nikdy nedostane. Musí se rozprodat na součástky

Měla se stát největší výletní lodí na světě, na moře však nikdy nevypluje. Společnost, která ji stavěla, začátkem roku zbankrotovala. Pro téměř dokončené plavidlo však nedokázala najít kupce. Gigantickou Global Dream II tak bude muset rozprodat na součástky k pokrytí části ztrát. Vlastníka v prodeji navíc tlačí čas.

Rekordy lámající plavidlo v hodnotě 1,2 miliardy liber (téměř 34 miliard korun) měří zhruba 342 metrů. V provozu mělo pojmout až devět tisíc cestujících. Jeho kapacita byla o dva tisíce míst vyšší než má loď, která v současné době drží prvenství. Na palubě měla mít zařízení od akvaparku po kinosál, informoval o tom deník Daily Mail.

Německo-hongkongská firma, která zaměstnává dva tisíce lidí, již měla hlavní konstrukční práce hotové. V rozpočtu jí však chybělo okolo 200 milionů liber na zařízení pro pasažéry. Společnost koupil v roce 2016 malajský podnikatel. V důsledku světové pandemie a omezení cestování podnik letos zbankrotoval. K částečnému pokrytí ztrát se snaží kromě nedokončeného kolosu prodat i sesterskou Global Dream I.

Oba obři se nacházejí v německé loděnici ve Wismaru. V té plánuje její nový majitel začít stavět vojenská plavidla. Dvě výletní lodě zkrachovalé firmy se proto budou muset do konce roku 2023 přesunout.

Tagy: