Nejvyšší soud potvrdil trest pro Ratha. Exhejtman chystá stížnost do Štrasburku

Nejvyšší soud (NS) odmítl všechna dovolání aktérů první větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Neuspělo ani státní zastupitelství, které podávalo dovolání v neprospěch odsouzených. Šlo o sofistikovanou trestnou činnost, důkazů je dostatek, uvedl NS v odůvodnění. Už ve středu o výsledku informoval advokát někdejšího politika Roman Jelínek a soud verdikt s plným odůvodněním oficiálně zpřístupnil na úřední desce. Rath je ve vězení, odpykává si osmiletý trest.

Odsouzení včetně Ratha vznesli v dovoláních desítky různých námitek, NS ale nenašel důvod k zásahu. „Odvolací soud svým postupem a na něj navazujícími rozhodnutími nezavdal příčinu k tomu, aby ve vztahu k obviněným musel (NS) v tomto dovolacím řízení cokoli napravovat,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček.

„Trestná činnost spáchaná obviněnými byla činností sofistikovanou, kdy se navenek průběh obou veřejných zakázek jevil jako souladný se zákonem o veřejných zakázkách,“ stojí v obsáhlém rozhodnutí.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizoval to, že odvolací Vrchní soud v Praze neuznal jako důkazy záznamy z odposlechů a sledování, a proto byli aktéři kauzy v části obžaloby zproštěni. NS v minulosti označil odposlechy za přípustné, přesto už nyní nemohl s rozhodnutím vrchního soudu nic dělat.

Nejvyšší státní zástupce totiž nemůže v dovolání podaném v neprospěch obviněných namítat extrémní nesoulad mezi provedenými důkazy a učiněnými skutkovými zjištěními. „Toto právo chrání v dovolacím řízení jen obviněné jako slabší procesní stranu. NS nemůže ani sám v dovolacím řízení v daném směru s odkazem na své dřívější rozhodnutí aktivně zasáhnout,“ popsal Tomíček.

Další dovolání, tentokrát u Evropského soudu

Bývalý středočeský hejtman David Rath se po odmítnutí dovolání v první větvi jeho korupční kauzy pravděpodobně obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Bude se také domáhat odškodnění, vyplynulo z vyjádření jeho právníka Romana Jelínka. Nejvyšší soud v březnu odmítl v případu manipulací se zakázkami Středočeského kraje dovolání někdejšího politika, dalších obviněných i nejvyššího státního zástupce.

„David Rath se nedopustil trestného činu úplatku. To konstatoval Vrchní soud v Praze a nyní definitivně potvrdil Nejvyšší soud. Tím se otevírá cesta k uplatnění nároku na náhradu škody vůči státu a k podání žaloby u štrasburského soudu,“ sdělil Jelínek.

Ovlivňování tendrů na opravu zámku

Rath si v první větvi středočeské korupční kauzy pravomocně vyslechl sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Dovolání podali také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří v první větvi kauzy dostali oba šest let, dále podnikatelka Lucie Novanská a manažeři Pavel Drážďanský s Tomášem Mladým, kterým Vrchní soud v Praze uložil pětileté tresty. Spolupracující obviněná Ivana Salačová a stavař Václav Kovanda podali dovolání proti podmíněným trestům.

Vrchní soud uznal vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Ratha i další ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

V druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Delší tresty dostali také Kottovi, Novanská a Drážďanský.

Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud. V první větvi připadá v úvahu ústavní stížnost, Jelínek také avizoval, že se Rathovým jménem obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku a bude také uplatňovat vůči státu nárok na náhradu škody, nebyl totiž nakonec uznán vinným z přijetí úplatku.

Tagy: