Drahý benzín? Někdo si tu mastí kapsu a vydělává na válce, kritizuje Zdechovský

Tomáš Zdechovský

Divoká karta (311)

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) podporuje plán vlády pečlivě kontrolovat pumpaře, zda nenavyšují ceny benzínu a nafty uměle. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Státní dohled případných kartelových struktur podporuje mimo jiné i poslanec Patrik Nacher (za ANO). Nad výší DPH na pohonné hmoty se však opozice s vládní koalicí neshodne.

Jedním z dopadů ruské invaze na Ukrajinu bylo zvýšení cen pohonných hmot na světových trzích. Ty jdou nyní opět zase dolů. Na cenách tuzemské nafty a benzínu to ale zatím není vidět.

„Vypadá to na kartelovou dohodu, vláda musí jednat. Vypadá to, že si tady někdo mastí kapsu. Kritizuji ty, kteří zneužili situace a na válce i nejistotě lidí teď vydělávají,“ řekl Tomáš Zdechovský. Tím podpořil plán vlády, která hodlá pečlivě sledovat chování jednotlivých článků distribučního řetězce pohonných hmot.

Podobného názoru je v tomto ohledu i Patrik Nacher. „Určitě je nutné zintenzivnit kontroly a zaměřit se na marže pumpařů. Nemám nic proti volnému trhu, ale zneužívat válku a strach pro zvýšení marže mi nepřijde v pořádku. Jsme v mimořádné situaci a je třeba mimořádných opatření, která bych jinak jako pravičák nepodporoval,“ uvedl.

Snížení DPH či zastropování?

Na možných vládních opatřeních, která by vedla ke snížení cen nafty a benzínu, se však opozice s pětikoalicí neshodne. Nacher navrhuje dočasně snížit buď DPH, či spotřební daň na pohonné hmoty.

„Snížení DPH by bylo efektivní a pomohlo rychle. Možná se vláda některé kroky bojí udělat, protože jsme je navrhovali my. Není teď čas si chválit ocas a určovat, kdo je chytrá liška, protože přišel s nápadem první,“ prohlásil. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš žádal i zastropování cen zmíněných komodit.

Obojí ale kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) odmítá. Vláda zatím v otázce růstu cen pohonných hmot zvolila cestu zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně pro auta do 12 tun.

I v tom Zdechovský vládu podporuje. V případě plošných opatření varoval, že by se nemusela projevit tak, jak by stát očekával. Například ministr školství Petr Gazdík (STAN) v pořadu 360° uvedl, že krok sousedního Polska, kde snížili DPH na pohonné hmoty, může již brzy vést k přídělovému systému na naftu i benzín.

Tagy: