Nelíbí se vám moje názory? Tak běžte na bar, prohlásil Waters v Praze a vyjádřil se k Ukrajině

Britský hudebník Roger Waters ve středu na své pražské zastávce rozlučkového turné nazvaného This Is Not A Drill (Tohle není zkouška) nabídl zaplněné O2 areně hlavně písně z období svého působení v kapele Pink Floyd. Levicově orientovaný umělec se zejména při písních ze svého sólového období ostře vymezoval proti válkám, zbrojení a brutalitě státních sil. V Praze zahraje Waters i ve čtvrtek 25. května.

Středeční koncert, kterému podle pořadatelů aplaudovalo přibližně 15 000 lidí, si Waters vybral pro streamování do celého světa. Podle hudebních publicistů se možná jednalo o poslední šanci naživo si vyslechnout muziku hudební legendy, která zejména kvůli svým názorům na válku na Ukrajině čelí kritice nesouvisející s jeho uměleckou tvorbou.

Devětasedmdesátiletý Waters ještě před začátkem koncertu textem na projekční ploše ocenil, že správní soud v Německu rozhodl, že město Frankfurt ani spolková země Hesensko nemají právo zrušit jeho vystoupení plánované na 28. května. Město chtělo původně koncert zrušit kvůli obvinění hudebníka z antisemitismu. „Jestli nesnesete moje politické názory, tak běžte místo koncertu na bar,“ vzkázal Waters svým odpůrcům.

Vystoupení plné efektních videoprojekcí zahájil Waters skladbami Comfortably Numb, The Happiest Days of Our Lives a Another Brick in the Wall ze slavného alba The Wall. Nadšenému publiku Waters, který se během večera představil jako zpěvák, kytarista, baskytarista a klavírista, jako první ze svých sólových počinů nabídl skladbu The Powers That Be. Píseň z alba Radio K.A.O.S. doprovodil seznamem lidí, kteří se podle jeho názoru stali oběťmi státního násilí. Mezi nimi byli nacisty v koncentračním táboře zavražděná dívka z německé židovské rodiny Anne Franková i Afroameričan George Floyd a teplický Rom Stanislav Tomáš, kteří shodně zemřeli při policejním zásahu. Waters také představil svoji novou píseň The Bar.

Skupina Pink Floyd loni nahrála speciální píseň pro Ukrajinu:

Při skladbách Wish You Were Here a Shine On You Crazy Diamond Waters připomněl svého kamaráda a spoluhráče Syda Barretta, který Pink Floyd opustil v roce 1968 kvůli psychickým problémům způsobeným pravděpodobně užíváním drog. Při skladbě Sheep z nahrávky Animals ovlivněné knihami George Orwella 1984 a Farma zvířat se v hale nad hlavami diváků vznášela obrovská nafukovací ovce. Z dalších proslulých skladeb Pink Floyd zazněly například Run Like Hell, Money, Us and Them nebo Eclipse.

Protiválečný aktivista Waters běhen koncertu mimo jiné vyzval k osvobození zakladatele WikiLeaks a politického vězně Juliana Assange a před písní Two Suns in the Sunset varující před rizikem jaderné války se vyjádřil k válce na Ukrajině, kde již dříve vyzval zúčastněné země, aby „se snažily vyjednat mír, a ne aby situaci eskalovaly“.

Waters loni napsal otevřený dopis manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž obvinil „extrémní nacionalisty“ na Ukrajině, že přivedli zemi „na cestu do této zničující války“. Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO za to, že podle něj provokovalo Rusko. Ukrajinský server Mírotvůrce zařadil Waterse na „černý seznam nepřátel Ukrajiny“. Podle serveru se podílí na šíření ruské propagandy a zpochybňuje, že Krym je součástí Ukrajiny.

Protiválečný aktivista Waters, který kapelu Pink Floyd v roce 1985 opustil, se k politickým záležitostem vyjádřil vícekrát. Izrael například označil za „stát apartheidu“, pranýřoval podporovatele brexitu a vyjádřil opovržení nad americkým exprezidentem Donaldem Trumpem.

V Praze zahrál už několikrát. Naposledy před pěti lety v O2 areně představil písně z nejúspěšnějších alb Pink Floyd i ze svého sólového alba Is This the Life We Really Want?

Tagy:
válka Pink Floyd Ukrajina koncert názory Praha Roger Waters Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu This Is Not a Drill