Ceny energií se propisují do všech sektorů potravinářství. Je tak vysoce pravděpodobné, že se cena másla vyšplhá až k 80 korunám, varoval v pořadu Co na to vaše peněženka generální ředitel mlékárenské skupiny Interlacto Martin Hudík. Podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové by mělo dojít k zastropování cen energií také pro firmy.
„Ceny potravin jsou spojené s nárůstem cen energií. Pokud by došlo k zastropovaní (cen energií pro firmy) na celoevropské úrovni, což by bylo ideální, tak se ceny aspoň stabilizují,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Večeřová.
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta.
Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč.
Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena vepřové pečeně dosáhla 165,37 Kč za kilo. Začátkem roku činila 147,93 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč.
Zdroj: ČTK
Vejce slepičí čerstvá jsou na pultech za 58,55 Kč za 10 kusů. V lednu stála 35,86 Kč.
Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena pšeničné mouky hladké nyní dosahuje 23,48 Kč za kilogram. Dříve stála 15,46 Kč.
Zdroj: ČTK
Chléb konzumní kmínový se prodává za 39,70 Kč za kilo. V lednu stál 30,34 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena konzumních jablek dosáhla 34,93 Kč za kilogram. Na počátku nového roku to bylo 35,65 Kč.
Zdroj: ČTK
Konzumní brambory byly v listopadu k dostání za cenu 18,31 Kč za kilo. V prvním měsíci letošního roku stály 18,43 Kč.
Zdroj: ČTK
Spotřebitelské ceny v posledním sledovaném měsíci meziročně vzrostly o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Meziměsíčně klesly o 1,4 procenta.
Zdroj: Profimedia.cz
Pečivo pšeničné bílé v listopadu stálo 70,07 Kč za kilogram. Na začátku roku 2022 to bylo 54,89 Kč.
Zdroj: ČTK
Pivo výčepní světlé aktuálně v průměru stojí 13,71 Kč za 0,5 litru. V lednu se prodávalo za 12,82 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena vepřové pečeně dosáhla 165,37 Kč za kilo. Začátkem roku činila 147,93 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Mléko polotučné pasterované bylo v listopadu k mání za 25,58 Kč za litr. V lednu stálo 20,82 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Eidamská cihla se prodává za 215,85 Kč za kilogram. Z kraje roku byla za 183,30 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena jogurtu bílého netučného v průměru činí 11,95 Kč za 150 gramů. Po Novém roce dosahovala 9,91 Kč.
Zdroj: ČTK
Vejce slepičí čerstvá jsou na pultech za 58,55 Kč za 10 kusů. V lednu stála 35,86 Kč.
Zdroj: ČTK
Máslo se v listopadu prodává za 267,94 Kč za kilo. Začátkem roku bylo za 214,95 Kč/kg.
Zdroj: Profimedia.cz
Cena pšeničné mouky hladké nyní dosahuje 23,48 Kč za kilogram. Dříve stála 15,46 Kč.
Zdroj: ČTK
Chléb konzumní kmínový se prodává za 39,70 Kč za kilo. V lednu stál 30,34 Kč.
Zdroj: ČTK
Cena konzumních jablek dosáhla 34,93 Kč za kilogram. Na počátku nového roku to bylo 35,65 Kč.
Zdroj: ČTK
Konzumní brambory byly v listopadu k dostání za cenu 18,31 Kč za kilo. V prvním měsíci letošního roku stály 18,43 Kč.
Zdroj: ČTK
S tím v pořadu Co na to vaše peněženka souhlasil i Hudík. „Dokud se nezajistí standardní ceny energií nebo nezastaví jejich růst, nemáme jinou šanci než promítat náklady do cen výrobků. 80 korun za máslo je velmi reálný scénář,“ varoval.
Do másla se totiž propisuje vysoká cena mléka. Ta kromě energií roste v závislosti na cenách hnojiv i pohonných hmot. „Máme dlouhodobě dobré vztahy se zemědělci. Doufám, že se nebudou muset obracet do ciziny,“ uvedl Hudík. Pokud by to udělali, Česká republika by prý v tomto ohledu mohla stát nesoběstačnou.
Večeřová doplnila, že pakliže by zemědělci přistoupili k regulaci počtu krav v tuzemsku, jen špatně by se chov v budoucnu obnovoval.
Mlékárenstvím to prý ale nekončí. „Mlékaři musí chladit, zdraží i pekaři, pečení je energeticky náročné. Masozpracovatelský sektor potřebuje vařit i chladit,“ vysvětlila prezidentka potravinářské komory, kde vzniknou další problémy.
„Podražit musí vše, nárůsty tu jsou a pokud chceme, aby nerostla cena, musí se něco zastavit. Pokud vláda neudělá kroky, musíme zdražovat, jinak je to neudržitelný stav,“ apeloval na kabinet generální ředitel mlékárenské skupiny.