Němcům došla trpělivost. Po teroru v Solingenu omezí dávky, ve hře je nástup „velkého bratra“

Německá vláda po teroristickém útoku v Solingenu změní migrační a azylové podmínky a také rozšíří zákazy nošení zbraní včetně nožů na veřejnosti. Na čtvrteční tiskové konferenci spolkoví ministři spravedlnosti a vnitra Marco Buschmann a Nancy Faeserová oznámili zákaz vystřelovacích nožů, zpřístupnění systému rozpoznávání obličejů vyšetřovatelům, posílení pravomocí policie a také omezení dávek některým žadatelům o azyl. Běženci navíc mohou v Německu přijít o ochranu, pokud bez pádného důvodu navštíví svou vlast.

„Bude vydán všeobecný zákaz vystřelovacích nožů,“ řekla Faeserová. Nože budou zakázány také na slavnostech a akcích s velkým počtem lidí, zákazy budou platit také na dalších autobusových a železničních nádražích, kde bude policie moci dodržování nařízení kontrolovat. Policie na hromadných akcích, kde by bylo nebezpečné střílet, bude používat elektrické paralyzéry.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník ze Solingenu měl být vyhoštěn, místo toho pobíral dávky. V čem selhaly německé úřady?

Vyšetřovatelé budou moci v rámci prevence, předcházení rizik a pátrání analyzovat veřejně dostupná internetová data s pomocí systému rozpoznávání obličejů.

Vláda kancléře Olafa Scholze se rovněž rozhodla zakročit proti běžencům, kteří sice v Německu žádají o ochranu, pravidelně se ale vrací do vlasti například na dovolenou. Podle Faeserové nyní takové jednání povede ke ztrátě azylového statusu. Návrat do vlasti bude možný jen v odůvodněných případech, jako je pohřeb v rodině.

Faeserová dále řekla, že běženci označovaní jako dublinské případy budou dostávat nižší dávky. Dublinský případ odkazuje na pravidla Evropské unie, podle nichž musí žadatel o azyl žádost podat v první unijní zemi, do které vstoupí. To se ale často neděje, protože migranti chtějí o azyl požádat až v Německu.

Německo chce také zrychlit deportace, a to tím, že odbourá byrokratické postupy. Faeserová k tomu řekla, že nadále připravuje deportace do Afghánistánu a Sýrie, kam nyní Německo odmítnuté migranty zatím nevrací.

Kontroly na hranicích

Teroristický útok v západoněmeckém Solingenu, kde před týdnem v pátek mladý Syřan zabil nožem tři lidi, Německo šokoval. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU, která je podle průzkumů největší politickou silou v zemi, požaduje od vlády rázné kroky, mimo jiné stopku pro přijímání běženců z Afghánistánu a Sýrie a obnovení kontrol na hranicích se všemi německými sousedy. Předák CDU/CSU Friedrich Merz také vyzval kancléře Olafa Scholze ke spolupráci.

K požadavkům opozice ve čtvrtek Buschmann řekl, že některé z nich nelze z právních důvodů uskutečnit. Zmíněná stopka pro Syřany a Afghánce by navíc byla protiústavní. Faeserová pak uvedla, že Německo provádí hraniční kontroly kvůli nelegální migraci na klíčových pašeráckých trasách. Dodala, že ty stávající kontroly budou prodlužovány, dokud to bude nutné.

Německo nyní střeží pomezí s Českem, Polskem, Rakouskem, Švýcarskem a kvůli skončené olympiádě a následné paralympiádě také s Francií.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok v Solingenu byl teroristický čin, přiznal Scholz. ISIS nabírá na síle, míní experti

Tagy:
terorismus Němci Islámský stát Solingen trestná činnost teroristický čin trestná činnost, právo a spravedlnost