Nemoc z prsních implantátů děsí už i Česko. Nesmíme vytrhávat data z kontextu, říká lékař

Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D.

ON TOPIC: Plastický chirurg Ondřej Měšťák – celý díl podcastu o prsních implantátech

Jen v Česku podstupují plastickou operaci prsou tisíce, možná desetitisíce žen ročně. Na sociálních sítích nejprve v Americe a nyní i v Česku, se už objevil nejeden osobní příběh, který právě silikonové implantáty spojuje s nejrůznějšími zdravotními potížemi. Vzniklo dokonce označení ‚Breast Implant Illness‘ (nemoc z prsních implantátů). Zeptali jsme se Ondřeje Měšťáka, jednoho z předních plastických chirurgů, na jeho názor a zkušenosti.

Ondřej Měšťák se jakožto plastický chirurg věnuje nejen samotným zákrokům, ale i celosvětovému výzkumu. A jak upozornil v podcastu ON TOPIC, plastičtí chirurgové berou zmíněnou problematiku velmi vážně. „Snaží se ji maximálně zkoumat a v dnešní době, respektive v posledních letech, vyšlo několik studií a pořád vycházejí, které ukazují příznivé výsledky pro tuto oblast,“ vysvětlil směrem k tzv. Breast Implant Illness (BII).

Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D.

Pověst vynikajícího plastického chirurga si Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. získal díky své empatii k pacientům a vysoké míře profesionality. Ve své praxi se věnuje nejen estetické ale také rekonstrukční chirurgii prsů. Svými zkušenostmi z plastické chirurgie pomáhá ženám po onkologických onemocněních s rekonstrukcemi prsů a břišní stěny.

Kromě klinické praxe se věnuje výzkumu zejména v oblasti biomateriálů. Za svoji klinickou a vědeckou práci získal mnoho ocenění, např. od American Society of Plastic Surgery (ASPS) nebo od International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS). Klinické a výzkumné výsledky pravidelně prezentuje po celém světě.

„Implantáty obecně jsou materiály, nebo spíše biomateriály, které se implantují do těla, na které je nejvíc studií prakticky ze všech biomateriálů. Na žádný jiný zdravotnický prostředek jich pravděpodobně není víc. V devadesátých letech se prsní implantáty zakázaly kvůli podezření, že způsobují autoimunitní onemocnění typu revmatoidní artritidy, Sjögrenův syndrom a různá jiná onemocnění nebo i nádorová onemocnění prsu. Ale následně po obrovských studiích, které ve Spojených státech proběhly, a zejména FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, pozn. red.) si nenechá nic uniknout, se zjistilo, že to tak není. Ani z epidemiologických studií nevyšlo, že by implantáty zvyšovaly riziko těchto onemocnění. Takže těch dat, která jsou nyní k dispozici, je opravdu velké množství a další studie ještě probíhají,“ shrnul Ondřej Měšťák v našem rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku. Vyvrátil také mýtus, že by implantáty samovolně často praskaly nebo se z nich neustále do těla uvolňovalo nebezpečné množství silikonu.

BII zatím není lékařskou diagnózou

Některé ženy ale o ‚nemoci z prsních implantátů‘ otevřeně a z vlastní zkušenosti mluví a nechávají si kvůli různým symptomům implantáty vyjmout. Například influencerka Barbora Kropáčková se dušuje, že právě implantáty jí rozjely autoimunitní nemoc zvanou alopecie, kvůli které přišla o veškeré vlasy, řasy, obočí, tedy všechno to, co ženu dělá ženou. Podle Ondřeje Měšťáka nelze tyto případy nijak shazovat, varuje ale před nebezpečným strašením žen, které potíže nemají. „Nikdo neví, jaká je skutečná příčina jejich symptomů. Je asi 100 různých symptomů, včetně nespavosti, mozkové mlhy a podobných, ale jsou to symptomy, nikoli nemoc, která by se dala diagnostikovat. Dělá se spousta různých náběrů a analýz, ale na nic (co by potvrzovalo BII jako nemoc způsobenou implantáty) se nepřišlo,“ vysvětlil.

Je to jen psychika?

„Proto se to přičítá spíš tzv. placebo efektu, kdy ženy opravdu ty potíže mají a když se jim implantát vyndá, nezáleží přitom, jestli se vyndá celá kapsula, část kapsuly, nebo jestli se kapsula ponechá, tak pacientky opravdu pocítí zlepšení potíží,“ dodal. „Bohužel, když se teď objevují tyto kazuistiky nebo i profily na sociálních sítích, které nějakým způsobem straší pacientky, tak je to podle mě smutné. Akorát to nějakým způsobem znervózňuje ženy, které už implantáty mají a mohou pak vlastně i sekundárně začít vnímat samy tyto pocity nebo i symptomy, které by normálně nevnímaly.“

Co by lékař vzkázal ženám, které už implantát mají a po přečtení například některých příspěvků na sociálních sítích se bojí o své zdraví? „Chtěl bych jim hlavně vzkázat, aby se opravdu nebály. Riziko, že by něco mohly mít z implantátu, je extrémně malé a je spousta jiných věcí, které na nás působí z prostředí… Samozřejmě člověk, když má nějaké potíže, tak v sobě nejvíc vidí implantáty, které jsou cizí těleso. Ale vnějších vlivů je opravdu moc a co je nejdůležitější, ukazuje se to tak i podle studií, které máme na BII, že je to o nastavení psychiky,“ uzavřel Ondřej Měšťák.

Co přesně můžete najít ve zmíněných studiích? Uvolňuje se z prsních implantátů silikon? A co dělat, když máte obavy a chcete si být jisté, že jsou vaše implantáty v pořádku? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC s plastickým chirurgem Ondřejem Měšťákem. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.

Tagy: