Kdyby chtěli Rusové Zelenského zabít, udělali by to. Ví, kde se nachází, míní expert

Volodymyr Zelenskyj ve vojenské výzbroji

Rozhovor s Andorem Šándorem o bezpečnostních rizicích cesty premiérů do Kyjeva

Kdyby Rusové skutečně chtěli zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, dávno by to udělali. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Andor Šándor. Sám ukrajinský prezident přitom v minulých týdnech několikrát prohlásil, že je ruským terčem číslo jedna. Podle britského listu The Times čelil několika nevydařeným atentátům.

„Není v jejich zájmu zabít Volodymyra Zelenského. Kdyby to chtěli udělat, tak to dávno udělali, vzhledem k tomu, že každý den s někým komunikuje po telefonu v televizi a podobně, takže stoprocentně vědí, kde je,“ řekl Šándor.

V minulých týdnech ovšem sám ukrajinský prezident opakovaně tvrdil opak. „Jsem pro Rusy cíl číslo jedna,“ řekl například v jednom ze svých projevů k ukrajinskému národu. To potvrzovaly také zahraniční tajné služby. Hovořil o tom také reportér CNN, který s prezidentem pořídil rozhovor.

„Určitě je pod obrovským tlakem. Je to člověk, který věří, že je cílem číslo jedna a jeho rodina číslo dvě. Přesouvá se z bunkru do bunkru. Měl na sobě maskáče, byl neoholený, unavený, bledý, měl červené oči a mluvil velice emocionálně,“ popsal psychický a zdravotní stav prezidenta Ukrajiny reportér CNN Matthew Chance.

Britský list The Times před několika dny uvedl, že Zelenskyj čelil nejméně třem pokusům o atentát. Zabít se ho údajně pokoušeli žoldnéři z ruské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny a příslušníci speciálních jednotek z Čečenska. Wagnerovcům i bojovníkům z Čečenska pokusy o atentát zmařili příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce, tvrdí The Times.

Poradce prezidentské kanceláře Mykhailo Podoliyak však mluví o mnohem větším čísle. „Domnívám se, že atentátů bylo přes tucet. Neustále dostáváme informace o tom, že existují určité průzkumné skupiny, které se snaží dostat do vládních prostor a podobně,“ řekl pro web Pravda.com.

Tagy: