Premiér Fiala předvedl osobní odvahu. Návštěvu Kyjeva ocenila opozice i prezident

Vyjádření ministra zahraničí Lipavského k cestě premiérů do Kyjeva

Cesta tří politických představitelů, včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS), na Ukrajinu je jasné gesto solidarity, sdělil pro CNN Prima NEWS Jan Lipavský (Piráti). Společně s premiéry Polska a Slovinska jednají i jménem předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, dodal ministr zahraničí. Návštěvu Kyjeva oceňují i další politici či odborníci.

„Před nedávnem jsme mohli vidět jak Antony Blinken (americký ministr zahraničí, pozn. red.) společně s Dmytrem Kulebou (ukrajinský ministr zahraničí, pozn. red.) navštívili hraniční přechod mezi Polskem a Ukrajinou, bylo to velmi silné gesto na podporu Ukrajiny. Nyní jsme svědky toho, že tři premiéři cestují společně do Kyjeva, aby se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Je to jasné gesto solidarity Ukrajině, jsou tam i jménem předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové,“ řekl pro CNN prima NEWS Lipavský.

Fiala společně s premiéry Polska Mateuszem Morawieckým a Slovinska Janezem Janšou uvidí, jaká je situace přímo na místě. „Budou moci hovořit s prezidentem Ukrajiny osobně, což jsme za poslední tři týdny nikdo neměli možnost,“ dodal český ministr zahraničí. Jak přesně se tato cesta naplánovala ale nechtěl komentovat.

„Návštěva hlavního města obsahuje nesmazatelnou symboliku, je to od pana premiéra projev osobní odvahy, protože víme, že situace na Ukrajině je velmi složitá,“ dodal Lipavský. Otázku bezpečnosti taktéž nechtěl komentovat. „Humanitární význam je, aby premiér tu cestu vykonal,“ dodal.

„Premiér Petr Fiala o svojí cestě na Ukrajinu v noci informoval šéfy silových ministerstev, a to včetně ministryně obrany Jany Černochové,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Jakub Fajnor.

Cestu vysokých představitelů na Ukrajinu oceňují i další experti či opoziční politici. „Určitě přeji šťastný návrat. Je to krok nesmírně riskantní, ale také odvážný,“ napsal na Twitter moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Je potřeba to ocenit. Pro mě je důležité, že to není hurá akce jednoho představitele vlády, ale akce Evropské unie dělaná ve spolupráci s dalšími státy. Neberu to jen jako gesto, ale i jako pracovní cestu,“ sdělil poslanec Karel Havlíček (ANO).

„V této době je potřeba projevit podporu Ukrajině. Pokud by se podařilo dosáhnout i kroků, které by vedly k mírovému vyjednání, tak by to bylo jenom dobře,“ reagovala šéfka klubu ANO Alena Schillerová. Dodala také, že zatím všechny kroky vlády ve vztahu k Ukrajině oceňuje.

O něco střídměji hovořil šéf SPD Tomio Okamura. „Nevíme, s jakým cíle tam premiér jede. Jestli posílat další zbraně, tak jsme proti, protože ty jen eskalují válku. Jestli jde podporovat mírová jednání, tak to SPD dlouhodobě podporuje,“ popsal Okamura. Cestu Fialy oceňuje i Miloš Zeman. „Tato cesta pana premiéra má plnou podporu pana prezidenta,“ sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Vyjádřili se i koaličních partneři. „Je to moc hezký krok politické podpory. Otázka, zda nesou ještě něco dalšího, příslib pomoci. Myslím ale, že Česká republika i Polsko už velmi intenzivně uprchlíkům pomáhají,“ sdělil poslanec hnutí STAN Vladimír Balaš. Tímto gestem tak premiéři vše už jen dokreslují. V pořadu K věci Balaš také dodal, že si nemyslí, že na Kyjev nyní bude útočit ruská armáda.

Bezpečnostní služby minimalizují rizika

„Ze symbolického hlediska je návštěva velmi důležitá. Hovory probíhají na denní fázi, ale moc vrcholných představitelů se na Ukrajinu v těchto dnech nevydává,“ okomentoval Fialovu návštěvu vedoucí centra bezpečnostních studií Oldřich Bureš. Ve vysílání CNN Prima NEWS také dodal, že věří, že bezpečnostní služby v zemi minimalizují rizika.

„Je to balík emocionálního sdělení do Moskvy v tom smyslu, že se jim nedaří to, o co se pokusili. Víme, že na Kyjev dopadají rakety, ale v okamžiku, kdy tam jedou vrcholní představitelé, říkají tím, že se vám nepodařilo obsadit Kyjev. Je to demonstrativní ukázání selhání ruské invaze na Ukrajinu,“ dodal vojenský psycholog Daniel Štrobl.

Podle analytika Petra Boháčka je současná situace mimo jiné šancí pro střední a východní Evropu, jak promluvit do unijní zahraniční politiky. „Důvodem je, že hlavní hlas v otázce zahraniční a obranné politiky EU má spíše Paříž a Berlín, které byly vůči Rusku shovívavé a až moc vstřícné, ale také vlastní neschopnost své zájmy efektivně prosadit. Nyní se ale ukazuje, že nové členské státy východní Evropy jsou schopny definovat směřování EU, tentokrát konkrétně v otázce bezpečnosti,“ uvedl.

Politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy upozorňuje na důležitost tohoto gesta. „I kdyby mělo znamenat 'pouze' morální vzpruhu. Východní křídlo EU (i NATO) by každopádně mělo tlačit západněji situované státy k větší podpoře Ukrajiny, včetně vojenské. Putinovo vítězství na Ukrajině by totiž mělo nedozírné následky,“ poznamenal.

Tagy: