Neplakej, dědo. Rusové zajali 12letou dívku z Mariupolu, využívají ji v informační válce

Malou Kiru poranil výbuch nedaleké miny (17. 4. 2022

Ruská armáda v ukrajinském Mariupolu zajala 12letou holčičku Kiru Obedinskovou, které vojáci zastřelili otce. Sirotek se teď zotavuje z válečných zranění v nemocnici na východě Ukrajiny ovládané Rusy. Dědeček Kiry se obává, že holčičku pošlou do ruského sirotčince. Moskva mezitím využívá dítě v informační válce.

Ještě před pár týdny si malá Kira hrála v ulicích Mariupolu, teď leží zraněná v nemocnici ovládané Rusy kdesi v doněcké oblasti. Matka 12leté dívky zemřela, když byla Kira ještě malá. Otce zastřelili Rusové 17. března v ulicích přístavního města. Kira se posléze pokusila uprchnout z Mariupolu s otcovou přítelkyní, při útěku ale vedle nich vybuchla mina. Zraněnou dívku nalezli Rusové.

Z Kiry je teď sirotek a jejího smutného osudu se rozhodli využít Rusové v informační válce. Natáčejí s ní videa, která mají dokazovat, že dívka nebyla nikam násilím odvlečena a je o ní v Rusy ovládané nemocnici dobře postaráno.

Videa s dívkou se objevila i v ruské státní televizi, kde měla posloužit jako důkaz, že Ukrajinci lžou, když říkají, že byla Kira unesena. Upozornila na to americká CNN.

V jedné ze zpráv, která byla adresována dědečkovi Oleksandrovi, vzkazuje dívka svému dědovi, aby neplakal. Během natáčení se ale Kira sama rozpláče. „Tak dlouho jsem tě neviděla, chce se mi plakat,“ říká dívenka.

Oleksandr se obává, že se Kira stala nevědomou loutkou ruské propagandy a Moskva dívku pošle do sirotčince v Rusku.

Násilné deportace Ukrajinců do Ruska jsou jedním z nejsilnějších motivů celé války. Rusové už měli násilím do své země odvléct několik desítek tisíc lidí. Přesné číslo se za současné situace odhaduje jen velmi těžko. Vojáci údajně dávají často občanům na výběr – smrt, nebo přesídlení do Ruska.

Tagy: