Neslyšící Češka pomáhá neslyšícím: Je na nás, jak se se svými překážkami vypořádáme

Eva Michálková

Neslyšící pomáhá neslyšícím

V ČR žije asi 800 tisíc lidí s poruchou sluchu, celosvětově pak bezmála půl miliardy. Patří mezi ně i Eva Michálková, která neslyší od dětství. Místo znakové řeči se naučila odezírání ze rtů. Tato schopnost jí otevřela dveře do světa: Studovala na prestižních univerzitách v USA, pracovala v nadaci bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a před časem založila projekt Miraio, kterým chce zlepšit pozici neslyšících ve společnosti.

„Řekla bych, že vnímání handicapu je celoživotní práce, a čím jsem starší a čím získávám víc zkušeností, tím si uvědomuji, že je to jenom na mně, jak se se svou překážkou vypořádám,“ vzkázala třicetiletá Češka z Floridy v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Největší problém, který tu v současné době vidím, je neslyšící svět a jeho přístup k slyšícímu světu a naopak slyšící svět, který je bohužel méně inkluzivní, než by měl být. Cílem mého projektu je samozřejmě podpora neslyšících, ať už v oblasti vzdělávání, či v oblasti profesní,  nějakým způsobem neslyšícím otevřít dveře do světa slyšícího,“ vysvětlila, v jakých oblastech chce neslyšícím pomoci.

Každý člověk musí převzít zodpovědnost za svůj život

„Já tu práci za neslyšící samozřejmě neudělám, takže mi záleží na tom, aby každý neslyšící stejně jako slyšící člověk vzal zodpovědnost za svůj život a já mu pak pomohu tam, kam bude potřeba.“

„Ve slyšící komunitě jsem se pohybovala už od narození, takže integrace tam byla automatická,“ reagovala na dotaz, zda ji handicap limitoval během studia nebo v práci.

„Bohužel jedna z nevýhod neslyšících je, že jejich vada není na první pohled poznat, na rozdíl třeba od člověka, který je na vozíčku nebo který má slepeckou hůl,“ uvedla s tím, že v tomhle ohledu je zkrátka potřeba si říct o to, co sám neslyšící člověk potřebuje. „V mém případě je to třeba tak, že poprosím člověka, jestli by mi mohl něco zopakovat, pokud nerozumím. Každý den bojuji,“ dodala s úsměvem.

Komunikační bariéra, integrace do slyšící společnosti

„Jedna z největších bariér, se kterými se neslyšící setkávají, je komunikační bariéra. Neslyšící používají znakový jazyk a se sluchovým postižením souvisejí i další bariéry, jedná se třeba o integraci do slyšící společnosti, vychovávání neslyšících dětí. Jen tak pro zajímavost, 90 procent neslyšících dětí se rodí slyšícím rodičům,“ podotkla Michálková.

A jak se naučila odezírání? „Já bych řekla, že odezírat jsem se naučila přirozeně. To znamená, když jeden smysl nefunguje, jeho roli převezme další.“

„Neslyšící komunikují hlavně znakovým jazykem nebo odezírají, což je bohužel vzhledem k současné situaci překážka, protože všichni nocí masky, roušky,“ dodala v závěru.

Tagy: