Nesmírná vlna solidarity. Poškozeným obcím na Moravě darovali lidé už miliardu

Na obce postižené minulý čtvrtek tornádem se k pátečnímu dni ve sbírkách vybrala miliarda. Nejvíce peněz je zřejmě na účtu Diecézní charity Brno, na který lidé dosud poslali 247 milionů korun. Například sbírkový účet Nadace Via dnes dopoledne překonal hranici 200 milionů, na účtu organizace Člověk v tísni je 136,5 milionu korun. Ke 100 milionům se blíží Český červený kříž. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací.

Peníze na účtech přibývaly nejrychleji bezprostředně po katastrofě a po víkendu, kdy se načetly transakce z volných dnů. Už na začátku týdne bylo na sbírkových účtech dohromady okolo 850 milionů. Od té doby peníze přibývají pomaleji. Vybraná suma, byť po menších částkách, roste stabilně například na webu donio.cz, jehož prostřednictvím lidé přispívají konkrétním rodinám.

Výběr informací o jednorázových sbírkách v Česku:

  • Ve sbírkách pro oblasti postižené záplavami v roce 1997, jež postihly především území Moravy, se vybralo téměř 800 milionů korun. Záplavy, které si vyžádaly 50 životů, byly nejtragičtější v minulém století, podle výše škod šlo o druhé nejhorší povodně v posledních desetiletích (škody dosáhly 63 miliard korun).
  • Vlnu solidarity vyvolaly i záplavy, které poničily Česko v srpnu 2002  podle škod vyčíslených na 73 miliard korun to byly nejhorší novodobé povodně, počtem 17 obětí druhé nejtragičtější. Jen na sbírkovém účtu společnosti Člověk v tísni se po povodních sešlo víc než čtvrt miliardy korun. Peníze přicházely také na konto České katolické charity či Českého červeného kříže. Zahraniční pomoc, většinou finanční, dorazila zhruba z 50 zemí.
  • Po záplavách v červnu 2009, které byly třetí nejhorší katastrofou svého druhu v historii samostatné ČR (15 obětí, shodně si vyžádaly i povodně z června 2013), podle humanitárních organizací Člověk v tísni, sdružení ADRA a Charita ČR přispěli lidé ve sbírkách více než 70 miliony korun.
  • Kromě přírodních katastrof se v minulosti pořádaly jednorázové sbírky i například na léčbu těžce nemocných dětí či pořízení zdravotnických přístrojů. K patrně nejznámějším patří projekt Nadace Charty 77 Konto Míša z roku 1992. Tato ještě československá sbírka umožnila zakoupení unikátního lékařského přístroje –⁠ Leksellova gama nože pro nekrvavé operace mozku. V poměrně krátké době získala nadace o 60 milionů více než potřebných sto milionů korun a zakoupila přístroj, který zapůjčila pražská Nemocnici Na Homolce. Ta se tak stala teprve osmým pracovištěm v Evropě s tímto vybavením.
  • Podnětem ke sbírce byl příběh 13letého slovenského chlapce Míši, jehož lékařka požádala v roce 1990 Nadaci Charty 77 ve Stockholmu o pomoc se zajištěním operace švédským vynálezem, Leksellovým gama nožem. Podle zakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha sbírka svým rozsahem a dynamikou předčila zřejmě i proslulou sbírku na obnovu požárem zničeného Národního divadla.
  • Kromě jednorázových se v Česku pořádá mnoho pravidelných celostátních sbírek, k nejznámějším patří například Konto bariéry, Dobrý anděl či Tříkrálová sbírka.
  • Sbírkám a dárcovství se věnuje řada nadací a nadačních fondů. Podle spolku Fórum dárců v roce 2020 v Česku působilo 2 717 nadací a fondů. V roce 2019 podle spolku nadace a nadační fondy rozdělily 1,761 miliardy korun.

Tagy: